Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 07. 13.

Európai terrorhálózatot finanszírozznak az öböl menti monarchiák

2015. 07. 13.

A spanyol hatóság hat iszlamista szalafista csoportot jelölt meg  terrorszervezetként ,amik  öböl menti arab országokból főleg Katarból kapják az anyag forrásokat a működésükhöz. – írta a spanyol El Mundo.

A neve elhallgatását kérő spanyol külügyminisztériumban dolgozó hivatalnok szerint a nyugati mecsetek több mint felének a vezetői és sejkjei valamelyik szélsőséges csoportnak a tagja, akik rendszeresen uszítanak az európaiak ellen. „Katalóniában is egyre rosszabb a helyzet 10 imámból 6 szélsőséges tanokat hirdet. „- mondta a spanyol hivatalnok.

A legerősebb szervezetek közé tartozik a több arab országban is működő,  Muszlim Testvériség. A szervezet nagy bázissal rendelkezik  Algériában, Tunéziában, Marokkóban, katonai ágai részt vesznek a szíriai konfliktusban, illetve jelen vannak Libanonban és Jordániában is. Nemrégiben a Muszlim Testvériség politikusa Mohamed Mursi irányította Egyiptomot is. A szervezet jó kapcsolatokat ápol a török államfő Erdogan pártjával is.

Jelentősebb szervezetek az Iszlám Felszabadításért Párt, Az Igazság és Karitatív Párt, és a Jelentés Mozgalom.

Marokkó lesz az ugródeszka

Spanyolország új zászlaja?

A spanyol El Mundo információi szerint a hat szervezet függetlenül működik egymástól  Nyugat-Európában, feladatuk  az iszlám imahelyeken a szalafista tanok oktatása és az emberek beszervezése.  A terrorszervezetek képviselői  az észak-afrikai Marokkóban szoktak tanácskozni, ahova viszik magukkal  a beszervezet embereket akik kiképzésük után visszatérnek a lakhelyükre ahol új sejteket hoznak létre vagy már egy meglévő csoporthoz csatlakoznak.

Az újság szerint egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Madrid  idővel elveszíti az észak-afrikai területeit, mert képtelen lesz erővel megtartani. De ami ennél jobban aggasztja a spanyolokat, hogy a bevándorlás következményeként megváltoztak a az etnikai és felekezeti arányok.

Ma Spanyolország lakossága 27% -a muszlim ebből, 7% él Katalóniában él. Az internet és a közösségi oldalakon keresztül még könnyebben lehet hálózatot kiépíteni és embereket beszervezni. A szalafista térítők nyíltan a kalifátus visszaállításáért kampányolnak szerte a Ibériai félszigeten.A szervezetek vezetői a szomszédos Marokkóba rendezkedtek be, ahonnan irányítják a sejtek és csoportok mozgását, és tevékenységét, amik egy majdani offenzíva kirobbantását készítik elő.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑