Szíria image

2015. 05. 28.

Hadihelyzet PalmyrábanA Szíriai Arab Hadsereg több száz katonáját irányította át Palmyrába

Majdnem egy hét telt el mióta az Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet átvette a történelmi Palmyra város ellenőrzését Homsz tartomány keleti részén; azonban a Szíriai Arab Fegyveres Erők támadást indítanak a terrorszervezet ellen, ami megrázta a régiót új akcióival öt hónap szünet után.

Ez megváltozott vasárnap, amikor a Szíriai Arab Hadsereg “Szukkur Al-Szahra” (Sivatagi Sólymok) Dandár több száz katonája és a polgári vezetésű Nemzetvédelmi Erők (NDF) kapták azt a nem könnyű feladatot, hogy visszafoglalják Palmyra ősi városát, ISIS terroristák nagy létszámú kontingensének jelenléte mellett, akik erősítést kaptak Al-Rakka tartomány általuk megszállt területéről.

Eddig a tűzharcok nagy része az ISIS fegyveresek előnyét szolgálta, a szükséges erősítés megérkezése a Szíriai Arab Fegyveres Erőktől támogatja a Hadsereg 18. Hadosztályához tartozó katonákat, akiket az ókori romvárosnál és a palmyrai vízvezetéknél tartottak támadás alatt az elmúlt öt napban.

A több száz katonán kívül, akiket a Palmyra városi arcvonalra összpontosítottak, a Szíriai Arab Fegyveres Erők harckocsikból és nehézfegyverzetből álló menetoszlopot telepítettek át, hogy ellensúlyozzák az ISIS nagy mennyiségű páncélozott járművét (főleg amerikai eredetű páncélozott terepjárók – “Humvee”-k és akna biztos harcjárművek – MaxxPro, Cougar -, valamint “pick up” kategóriájú terepjárók), amelyek különböző űrméretű légvédelmi gépfegyverekkel és DSK nehéz géppuskákkal vannak felszerelve.

Jelenleg a Szíriai Arab Légierő felújította légi támadásait Palmyra városánál és Arak, valamint Al-Szikhanah településeknél Homsz tartomány keleti részén. Azonban ez még nem rettentette el az ISIS fegyvereseket attól, hogy a kelet-szíriai és a nyugat-iraki sivatag között szabadon mozogjanak.

Az ISIS által jelentett jelenlegi legnagyobb fenyegetés, amit a szíriai kormánynak figyelembe kell venni, nehogy lerombolják az Al-Shaer-hegységből húzódó elektromos távvezetékeket, amely Palmyrától északra fekszik; ha a terrorszervezet elfoglalná az lenne a legnagyobb kudarc a szíriai kormány számára ebben a háborúban.

Tavaly júliusban és novemberben az ISIS terrorszervezet kétszer támadta meg a Dzsabal Al-Shaerben lévő gázmezőket és olajkitermelő létesítményeket. Mindkét esetben a Szíriai Arab Hadsereg visszaverte a támadásokat és biztosította térséget. Az ISIS idén taktikát váltott és dél-keletre támadott, ennek esett áldozatul Palmyra, amely önmagában nem lenne kiemelt katonai célpont a Tijasz légi támaszponthoz és az Al-Shaer-hegységhez viszonyítva, azonban kulturális és lélektani szempontból nagy a hírértéke.

A Press TV hírcsatorna riportja a Szíriai Arab Hadsereg előkészületeiről Palmyra közelében

A report done by Press TV about the preparations to retake Palmyra from ISIS Syrian Arab Army

Posted by Syrian Arab Army on 2015. május 24.

Amfiteátrumban végezték ki a foglyokat az Iszlám Állam

Ókori római amfiteátrumban végeztek ki húsz férfit szerdán Szíria középső részén, az ókori nevén Palmyraként ismert Tadmur városában az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet emberei. A helyi lakosságot beterelték nézőseregnek az ódon stadionba.
Az agyonlőtt elítélteket azzal vádolták, hogy gyaníthatóan együttműködtek a szíriai kormányerőkkel. Mindezt az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet tudatta világhírügynökségekkel.

Az IÁ a múlt hét közepén foglalta el Tadmurt és így az ókori romvárost, amely műemlékei révén a világörökség része. Ez az első település, amelyet a terrorszervezet a szíriai kormányerőktől hódított el, nem pedig a kormány ellen lázadó más felkelőktől. Az OSDH adatai szerint egy hét alatt legalább kétszáz embert gyilkoltak le a városban az IÁ fegyveresei, hatszázat pedig fogságban tartanak.

Kedden a szíriai régészeti hivatal vezetője azt mondta, hogy Palmyra romváros műemlékei sértetlenek, az Iszlám Állam még nem tett kárt bennük, ám hozzátette: továbbra is tart attól, hogy a dzsihadisták felrobbantják a kétezer éves, római kori és más romemlékeket, szobrokat. Szerdán már olyan hír is érkezett, miszerint a dzsihadisták egy múzeumban megrongáltak ókori szobrokat.

A terrorszervezet világnézete szerint az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, ezért bűnös dolgok.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com, MTI)

Címkék: , , , , ,


Back to Top ↑