Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 25.

Iszlám Állam: Puszítás és mészárlás Palmyrában

2015. 05. 25.

Az IÁ  elfoglalta  az ókori várost és a várat, betört a palmyrai múzeuma, és több mint négyszáz embert végzek ki akik a szíriai államhoz voltak lojálisak.

400 embert többségük nőket és gyerekeket végzet ki az Iszlám Állam.

Több mint négyszáz embert mészárolt le az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihádista szervezet az ókori szíriai romvárosban, Palmyában – a damaszkuszi kormány közlése szerint. Az állami tévében elhangzott bejelentés alapján az áldozatok főleg nők és gyermekek: a szíriai államhoz  hű családok nőtagjai és gyermekei.

Az Iszlám Állam dzsihádistáinak felfogásában az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, amit ők bűnnek tartanak. A terrorszervezet az elmúlt időszakban több videót is közzétett az interneten arról, hogy harcosai különböző műemlékeket semmisítenek meg: nemcsak Szíriában, hanem Irakban is.

A terroristák két napja teljesen elfoglalták Tadmur (Palmyra) ókori városrészét és a középkorban épül várat is ami a sivatagi város mellett hegyen fekszik.

Kitűzték a terrorszervezet zászlaját a palmyrai várra

Az IÁ terroristái betörtek a város múzeumába ahol számos szobrot pusztítottak el. Mamun Abd Al-Karim a szíriai műemlékek és múzeumok igazgatója szerint a széttört szobrok csak kiállítási darabok az eredeti szobrok pontos másolata. A kormányerők időben teljesen kiürítették a múzeumot és áthelyezték a fővárosba.

“Ennek ellenére van mit félteni Palmyrában. A város szélén található sírok a római oszlopos út vagy Baal isten temploma mind olyan történelmi  építmény ami páratlan a világon”. – mondta Al-Karim

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik – emiatt sokan tartanak attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják.

Orientalista.hu – Sinoda (euronews, rt.com)

Megosztom:

,
Back to Top ↑