Irán

2014. 11. 07.

Kényszer szerelem áldozatai (megrázó képek)Évente több tucat nőnek az arcát öntik le savval, mert elakarnak válni.

Irán, Afganisztán, Pakisztán és India. Ezekben az országokban fordul elő a legtöbbször,ez a kegyetlen szokás. A férj nem tud beletörődni abba hogy felesége válni akar, ezért az egyik legkegyetlenebb módon csonkítja meg házastársát.

Ebrahim Noroozi iráni világhírű fényképész, hét rangos díjat nyert hazájában a Word Pressnél 2012-ben és 2013-ban is sorozata kategória díjas lett. A szakmai kategóriába nevezet “Kényszer szerelem áldozatai” címmel készült fényképsorozat egy anya és lányáról szól akiket megcsonkítottak.

Somayeh Mehri huszonkilenc éves fiatal iráni asszonyt , és két lányukat az öt éves Nazarint és a hártom éves Ranat, a férj és egyben apa egy éjszaka egy vödör savval leöntötte őket. Amir Afghanipour tolvaj és drogfüggő volt, gyakran bezárta és bántalmazta feleségét. Somayeh a dél iráni Bam város közelében fekvő Hemmatabad faluban élt gyerekeivel és férjével. Több évnyi kényszerházasság után, vette a bátorságot és követelte férjétől a házasság felbontását. Amir megfenyegette feleségét, hogyha kitart elhatározása mellett, akkor arc nélkül fogja leélni az életét.

2011. június egyik éjszakáján a férfi be is váltotta fenyegetését. A lakást szándékosan áramtalanította, és az alvó feleségére és a két kislányra egy vödör savat öntött. Somayeh szinte teljesen elvesztette látását, míg a három éves kislány félszemére megvakult, mind kettőjük testének 60% teljesen megégett. Az idősebbik lány Nazarin szerencsésebb volt, csak foltokban szenvedett égési sérüléseket. Az asszony és a két kislány fájdalmukban hangosan kiabáltak, hogy: Elégek Elégnek! A szomszédok azonnal segítségükre siettek, de mivel csak késve találták meg a biztosítékot hogy villanyt kapcsoljanak és vizet öntsenek az áldozatokra, ezért súlyos égéseket szenvedtek.

Az asszonynak több mint 100 a kis lánynak 70 műtétre lenne szüksége az általános felépüléshez. Somayeh édesapja eladta a földjét, de a kezelések költségeit nem tudta fedezni. Ezért a falu lakossága pénzgyűjtésbe kezdett, és az iráni állam is támogatta anyagilag a műtétek költségét.
Az iszlám törvénykezés szerint az asszony élhet a kártérítés jogával, de sok jót nem remélhet. A férjet 1 évig előzetes letartóztatásba zárták de óvadék cseréjébe szabadlábon védekezhet.

Somayeh és lányai idejük nagy részét Teherán és Bam közötti utazással töltik el. Mert a kelezésüket csak a fővárosban lévő kórházban tudják elvégezni.

orientalista.hu

,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com