Cadmus fordítás Cadmus
Képgaléria

2015. 08. 25.

Képgaléria: Így pusztították el Baal-Shamin templomát

2015. 08. 25.

Az Iszlám Állam terrorszervezet közösségi oldalakon osztotta meg a napokban felrobbantott palmyrai templomról készített képeket.

.

Svájci régészek tárták fel a templomot

Az egyenes út jobb oldalán fekvő Baal-Shamin tiszteletére épített templomot, 1945-1956 között svájci régészek tárták fel.

Baal-Shamin  Isten több közel-keleti kultúra és civilizáció is nagy tiszteletben tartotta. Az eredetileg föníciai Isten a termékenység, növekedés, források, kegyelem istene volt. Nevét örökké áldottnak tartották a palmyrai arámik.

A templomot több mint kétezer éve építették és két nagyobb tér volt körülötte. Az északi tér nagyobb a délinél és oszlopokkal volt körülvéve, amin palmyrai és arámi írások voltak rávésve. Ezeket a tereket később i.u. 149-ben építették a templom köré. A tetőszerkezetet akkoriban felújították, a korabeli írások az építészek nevét is megőrizték akit Tama bin Yamla és testvére Hiran voltak . A két építész BaalShamin Istennek akart áldozni, hogy életük és leszármazottjaik élete mindig áldott legyen.

800px-PalmyreneDeities

Templom domborzata

A templom belső szentélyén arámi és görög feliratok láthatók amiket i.u. 115-ben róták az oszlopokra.

Az V. században a átalakították keresztény bizánci templomá. A főbejáratot lezárták  és a nyugati falon nyitottak új kaput. Az i.u. 11-ben épült templom alatti katakombát kiürítették, hogy helyet biztosítsanak a majdani keresztény nemesi családok halottjainak.

A BaalShamin templom mögött még két kisebb is állt. Az egyiket a VI. században építették bazalt kőből és hat vastag oszlop tartotta, a kisebbik templom a fő templomtól délre építették.

A templomok mögött gazdag rómaiak háza állt, és a világhírű  kereskedő Marona sírját is ide építették i.u. 236-ban, ami egy korabeli ház másolata volt.

Orientalista.hu -Zennobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑