Európa

2017. 10. 20.

Kudarcot vallott az európai imámképzésBelgiumban megkezdte működését egy, az iszlám vallás oktatását szorgalmazó szervezet, amely főként az imámok képzésére szakosodik majd. Európa számára évtizedek óta adott a feladat, hogy saját maga neveljen ki muzulmán hitszónokokat, hiszen nem titok, hogy a Közel-Keletről érkező oktatók gyakran erőszakos és Nyugat-ellenes ideológiákat hoznak magukkal.

A szóban forgó intézet létrejöttével Brüsszel egy „helyi” iszlám vallás létrehozására törekszik, adta hírül a The Brussels Times hírportál. Jean-Claude Marcourt, a vallon kormányzat oktatási minisztere az intézmény megnyitóján leszögezte, hosszú ideig konzultációt folytattak a muszlim közösséggel, hogy teljesítsék az elvárásokat, a létrejövő intézet pedig nem kizárólag az imát vezető muzulmánoknak, hanem egy szélesebb vallási közösségnek szól.

Az igények felmérése valóban kulcsfontosságú, hiszen a kutatások többsége arról árulkodik, hogy az európai imámképzés egyik legnagyobb akadálya, hogy a helyi muszlim közösségek egyszerűen nem fogadják el a kormányzat által kinevezett imámokat. A The New York Times évekkel ezelőtt riportot készített a kevésbé hatékony európai rendszerről, és már akkor arra figyelmeztettek: az öreg kontinensen könnyen a szekularizáció és az alapjogok megsértéseként értékelik, amennyiben a mindenkori hatalom termeli ki a hitszónokokat.

Pedig épp Brüsszelben lenne indokolt a mecsetek fokozott ellenőrzése, ugyanis a 2015-ös terrorcselekmények után elrendelt vizsgálatok zöme arra a következtetésre jutott, hogy a belga fővárosban szinte kivétel nélkül külföldről „importált” hitszónokok dolgoznak.

A terroristafenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) egy idén januári elemzésében is fokozott veszélyről tájékoztatott: szerintük Brüsszelben és az észak-belgiumi Antwerpenben is egyre nagyobb teret nyernek az iszlám radikális változatai, főként a Szaúd-Arábiából ismert vahhábizmus.

A probléma súlyát az augusztusi spanyolországi terrorcselekmények jól érzékeltetik: mint kiderült, a merényletért felelős terroristasejtet egy Abdelbaki esz-Szatti nevű imám radikalizálta, és ő lehetett a 15 halálos áldozatot követelő támadások kitervelője is. Esz-Szatti a spanyolországi Ripoll egy mecsetében vezette az imákat, de megfordult Belgiumban is, ahol, bár felkeltette a terrorellenes egységek figyelmét, csupán hiányos adatok álltak rendelkezésre az imámról.

Nemrég Marokkó nyújtott segítő kezet az európai kormányoknak: a marokkói terrorelhárítás vezetője a Financial Timesnak arról beszélt, hogy az észak-afrikai ország hajlandó lenne segíteni az európai imámok képzését. Szerinte a kontinens példát vehetne Marokkóról, ahol már intézményesítették a folyamatot, így egyetlen hitszónok sem állhat munkába egy felsőbb testület ellenőrzése nélkül. Mint fogalmazott, a terrorszervezeteknek kedvez, ha folytatódik a mecseteket irányító személyek nem megfelelő akkreditálása.

Uniós fellépés Az Európai Uniónak erősebben kell védekeznie a terrorcselekményekkel szemben, ezért az Európai Bizottság intézkedési csomagot készített a közterületek védelme érdekében és azért, hogy a terroristákat megfosszák eszközeiktől és anyagi forrásaiktól – jelentette be a terrorizmus, a szervezett és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős uniós biztos tegnap Brüsszelben.

Julian King elmondta, hogy az uniós bizottság a többi között azt javasolja, hogy az EU az Europolon keresztül hatékonyabban működjön együtt unión kívüli országokkal. A bizottság azt szeretné, hogy mielőbb megállapodás szülessen Észak-Afrika országaival, Jordániával, Libanonnal, Izraellel és Törökországgal a személyes adatok cseréjéről a terroristák kiszűrése érdekében.

Magyar Idők Online – Judith Tamara (MTI)

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑