Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 10. 02.

Lavrov: Washington dzsihadista csoportokat is védelmez Szíriában

2016. 10. 02.

Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok dzsihadista fegyveres csoportokat is védelmez annak érdekében, hogy felhasználhassa őket Bashar Al-Assad szíriai elnök eltávolítására.

Szergej Lavrov a BBC külföldre sugárzó televíziós világszolgálatának – BBC World News TV – nyilatkozott pénteken abból az alkalomból, hogy az orosz légierő egy éve kapcsolódott be a szíriai hadműveletekbe.

Lavrov szerint Washington megszegte azt az ígéretét, hogy külön kezeli a Szíriában harcoló szélsőséges iszlamista szervezeteket, köztük a Nuszra Frontot – amely nemrég a Fateh Al-Sham (JFS) nevet vette fel – és a mérsékelt ellenzéki erőket.

Az orosz külügyminiszter szerint az amerikaiak számos ismételt ígéretük és kötelezettségvállalásuk ellenére sem képesek, vagy nem is hajlandók e különbségtételre.

“Mind több okunk van azt hinni, hogy a kezdetektől (az Egyesült Államok) tervei között szerepelt az an-Nuszra megkímélése, arra az esetre, ha elérkezettnek látják az időt a rendszerváltoztatásra, és életbe léptetik a B-tervet” – fogalmazott.

Lavrov szerint Moszkva a terroristák elleni harcban segíti Aszad hadseregét, és továbbra is azon az állásponton van, hogy érvényt kell szerezni a szíriai tűzszünetre kidolgozott orosz-amerikai megállapodásnak. Ennek egyetlen szükséges feltétele az an-Nuszra elválasztása az ellenzéktől – tette hozzá.

Az orosz külügyminiszter az aleppói hadműveleteket érő bírálatokról szólva azt mondta: a Nyugat hallgatott a civil lakosság szenvedéseiről, amikor az an-Nuszra bevonult a városba és elvágta a lakosság ellátását célzó utánpótlási útvonalakat.

“Az idén sokszor szüneteltettük (a hadműveleteket) humanitárius meggondolásokból 48-72 órára az ENSZ felkérésére, de az an-Nuszra minden ilyen alkalmat arra használt fel, hogy még több fegyverest, fegyvert és muníciót szerezzen külföldről” – mondta Lavrov a pénteki BBC-interjúban.

Hozzátette: Oroszország a szíriai kormánnyal együttműködésben mindet megtesz annak érdekében, hogy az ENSZ bejuttathasson segélyszállítmányokat Aleppoba. Lavrov szerint ezt a város keleti negyedeiben működő an-Nuszra-csoportok utasítják csak el.

Arra a felvetésre, hogy az orosz bombázásokban civilek halnak meg, Lavrov azt mondta: Moszkva mélységesen sajnálja, ha ez így van, de erre “nincs érdemi bizonyíték, és minden egyes esetet külön-külön ki kellene vizsgálni”.
Az orosz külügyminiszter szerint az orosz légierő nem használ olyan hadianyagot, amelyre ENSZ-tilalom érvényes.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑