Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 08. 19.

Lefejezte az Iszlám Állam Palmyra főrégészét

2015. 08. 19.

Lefejezte Szíria egyik legkiválóbb archeológusát az Iszlám Állam terrorszervezet Palmyra romvárosban kedden-adta hírül szerdán a SANA Szíriai Állami Hírügynökség.

A 81 éves Khaled Mohamed Al-Asaad több mint ötven évig vezette a palmyrai régészeti munkálatokat- a város múzeuma mellett lévő téren fejezték le a dzsihadisták.

A brutális kivégzés után Al-Asaad holttestét felakasztották egy, a romvárosban található római oszlopra. Az oszlop mellé egy táblát akasztottak amin öt pontos vádirat volt felsorolva. A terroristák szerint világhírű régészt bűnösek találták abban, hogy:

1. A Szíriai Arab Köztársaságot képviselte az eretnek régészeti konferenciákon.

2. Palmyrai Múzeum igazgatójaként terjesztette a bálványimádatot.

3. Az iráni látogatása során részt vett az Iszlám Forradalom ünnepségén.

4. Kapcsolatban állt Isaa dandártábornokkal aki a palesztin részleg igazgatója.

5. Közvetlen kapcsolatban állt  Hassan Sakar dandártábornokkal aki a Köztársasági Palota egyik tisztje.

A szélsőségesek egy hónappal korábban fogták el az idős régészt. Valójában azért kellett meghalnia, mert nem volt hajlandó elárulni a dzsihadistáknak, hová rejtették a palmyrai kincseket.

A terroristák májusban foglalták el Tadmur városát (ókori nevén Palmyrát), miután a kormányhadsereg ottani védelmi vonalai összeomlottak.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették. Szíriai tisztségviselők ezért elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen.

Júniusban az Iszlám Állam két ókori mauzóleumot robbantott fel Palmyrában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, azonban a terrorszervezet saját értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal.

Khaled Mohamed Al-Asaad 1934-ben született Palmyrában. Még gyerek korában elhatározta, hogy életét az ókori város feltárásának fogja szentelni Tanulmányait és kutatásait, szinte a világ összes nyelvére lefordították.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑