Libanon

2018. 02. 06.

Határfallal akar libanoni területeket kisajátítani IzraelA libanoni hadsereg kifogásolta Izrael azon tervét, hogy falat építsen Libanon déli határa mentén, arra hivatkozva, hogy ezzel megsértik az ország szuverenitását.

Hétfőn a libanoni felsővezetők és az izraeli hadsereg tisztjei ENSZ békefenntartók (UNIFIL) felügyelete alatt találkoztak a libanoni Naqoura határvárosában, hogy megvitassák a kérdést.

A háromoldalú találkozó után kiadott nyilatkozatában a hadsereg közölte:

“a libanoni fél felülvizsgálta az Izrael által tervezett falépítés kérdését … megerősítve a libanoni kormány álláspontját, amely elutasítja a tervet, mivel az építendő fal sérteni fogja Libanon szuverenitását .”

A libanoni kormány szerint a fal áthalad egy jogilag ugyan Libanonhoz tartozó területen, amely azonban azon az ENSZ által kijelölt “kék vonalon” található, amelyet a két ország között húztak meg a Dél-Libanonból való, 2000 májusi izraeli kivonulást követően.

A libanoni elnök, Michel Aoun kijelentette, hogy a fal 13 különböző ponton sérti majd Libanon területet, ez okból “korrekciókat” szorgalmazott a „Kék-vonal” mentén.

A libanoni fél a találkozón továbbá elutasította Izrael észrevételeit Libanon „offshore” energiakutatásával kapcsolatban, a hadsereg közleménye szerint.

Izrael védelmi minisztere, Avigdor Liberman “rendkívül provokatívnak” tartja, hogy Libanon olaj- és gázkutatási pályázatot hirdetett 10 földközi-tengeri blokkjából kettőre vonatkozóan, beleértve a 9. blokkot is, amely felett Tel-Aviv saját szuverenitását szorgalmazza, továbbá a miniszter felkérte a nemzetközi vállalatokat, hogy nem vegyenek részt a pályázaton.

Liberman észrevételei néhány nappal február 9-e előtt érkeztek, amely napon Bejrút hivatalosan is alá fogja írni a szerződéseket három nemzetközi vállalattal, lehetővé téve számukra a feltárás megkezdését.

“A blokk teljes egészében Libanon területi és gazdasági vizein fekszik”

– közölte a libanoni hadsereg.

Aoun kedden délelőtt megbeszélést kíván folytatni Nabih Berri parlamenti elnökkel és Saad Al-Hariri miniszterelnökkel a Baabda elnöki palotában, hogy közösen megvitassák az arab ország ellen egyre növekvő izraeli fenyegetés alatt kialakult helyzetet.

Időközben a libanoni ellenállási mozgalom, a Hezbollah fogadalmat tett arra, hogy megvédi az ország jogait a Földközi-tenger keleti térségben kezdeményezett olaj- és gázkutatásban minden új izraeli agresszió ellen.

A Hezbollah szerint Lieberman aktuális észrevételei “új agressziónak” tekintendők, figyelmeztetve, hogy

“mostantól határozottan szembe kell néznünk bármilyen, az olaj- és gázzal kapcsolatos jogainkra fókuszált támadással”.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com