Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2016. 03. 23.

Magyar régészek keresztes lovagvárakat tárnak fel Szíriában

2016. 03. 23.

Sikeres téli terepmunka-szezont zárt a PPKE Régészeti Tanszékének Szíriai-Magyar Régészeti Missziója. Beszámoló az idei első terepmunkáról.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatási programjaként működő Szíriai-Magyar Régészeti Misszió 2016 februárjában végezte az idei év első terepmunkáit a 2007 óta folyamatosan kutatott Margat várában.

 A Szíriai Régészeti Főigazgatósággal (DGAM) és a Tartúsz Megyei Régészeti Igazgatósággal közösen végzett munkába most is bekapcsolódtak partneregyetemünkről a Damaszkuszi Egyetemről, és külön építész kontingens erősítette a közös szakértői csapatot a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karáról.

A hivatalos damaszkuszi találkozókat, adminisztrációs ügyintézést és egyetemi előadást követően a terepmunka zöme Margatban folyt, ahol a korábbi évek ásatási anyagainak feldolgozása mellett folytattuk az építészeti felméréseket, 3D dokumentációt, a vár sérült részeinek műemléki helyreállításához szükséges építészeti tervezést, a laborvizsgálatokhoz szükséges anyagmintavételt, a kiállítóterek és a turisztikai fejlesztések tervezését.

 A szíriai kollegák kérésére tovább folytattuk a harcok során sérült Crac des Chevaliers keresztes várában még a háború előtt megkezdett falképkutatási programot, melyhez a helyreállítást és állagmegóvást segítő felméréseket is beiktattuk. A minden nap reggeltől estig tartó munkát egy-két szakmai kirándulás törte csak meg.

Mindig nagy megtiszteltetés és élmény együtt dolgozni és tapasztalatot cserélni kinti kollégáinkkal és a helyi hallgatókkal a „Civilizációk Bölcsőjében”, s újra együtt lenni azokkal a Barátokkal, akik immár több mint két évtizede hűségesen várnak minket „Haza”.

Hamarosan ismét visszatérünk!

Orientalista.hu – (Forrás: PPKE BTK Régészeti Tanszék Facebook oldala)

Megjegyzés: A háború ellenére Major Balázs és csapata a napokban újból „Haza”utazott Szíriába, hogy folytathassák a 20 éve megkezdett munkát.

.

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑