Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 21.

Nimród város sorsára juthat Palmyra

2015. 05. 21.

Az Iszlám Állam terrorista szervezet betört Palmyrába. A kormányerők próbálják védeni a világörökség részét képező ókori várost és a várat.

A szíriai állami televízióban egyelőre annyit közöltek a palmyrai harcokról, hogy a Nemzetvédelmi Erők evakuálták az északi városrész (modern kori negyed) polgári lakosait.

 A szíriai műemlékvédelmi hatóság vezetője szerint, a múzeumok műkincseit már korábban biztonságba helyezték, kivéve az ókori romváros nagy méretű szobrait és emlékeit.

A Szíriai Arab Hadsereg 18. hadosztály katonái továbbra is súlyos harcokat vívnak az ISIS fegyveresei ellen a városban. A biztonsági erők létesítményeit a fegyveres erők ellenőrzik.

 A városi börtön épületét megszállta az ISIS. Az al-rakkai sivatag felől kaptak utánpótlást. A romváros nincs a kezükön és a déli kerületekben is a kormányerők vannak.

 A Kasszun-hegy, és a város melletti katonai létesítmények, a repülőtér, a Badijah bázis, a Matahaf ellenőrző pont a Szíriai Arab Hadsereg kezében van. Az ISIS csak próbálkozik betörni a műemléki övezetbe.

A londoni központú egy személyes vahabita propaganda iroda az ún. SOHR nyomán azt állítja: “majdnem az egész város az ISIS ellenőrzése alá került”.  Ez nem fedi a valóságot.

Jelenleg még ebben az órában a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzi a város nyugati és déli részét, illetve az ókori várost és a várat is.

Palmyra a sivatag menyasszonya:

Az ISIS fegyveresei Palmyrától északra fekvő Amaria faluban kivégeztek 23 embert köztük 9 gyereket. A családok férfi tagjai állami alkalmazottak voltak ezért halálra ítélték őket feleségeikkel és gyermekeikkel együtt.

A dzsihadisták múlt héten vették ostrom alá a Szíria középső részén fekvő Tadmur városát. Mellette van a műemlékeiről híres Palmyra, amely az ókori Szíria egyik kulturális és kereskedelmi központja volt.

“Ez nemzetközi küzdelem. Ha az Iszlám Állam eléri a célját, az nemcsak a szíriai nép elleni győzelem lesz, hanem a Biztonsági Tanács állandó tagjai, Amerika, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország elleni, illetve a nemzetközi közösségi elleni is “– magyarázta a szíriai örökségvédelmi hivatal vezetője, Mámun Abdulkarim.

Az UNESCO főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy veszélybe kerül a Közel-Kelet egyik legfontosabb műemléke, a 2000 éves római oszlopsor.

Palmyrából több száz értékes szobrot biztonságos helyre szállítottak, nehogy az Iszlám Állam katonái elpusztítsák azokat.

A dzsihadisták iraki városokban már több ókori és középkori emléket megsemmisítettek. A terrorszervezet szerint az iszlámmal ellentétes a szellemiségük.

Legutóbb  Nimród és  Hatra ókori asszír városokat pusztították el amik a világörökség részét képezik.

Orientalista.hu – Sinoda  (euronews, rt.com)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑