Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kaukázus

2022. 02. 05.

Pasinján békemegállapodást szorgalmaz Hegyi-Karabah ügyében

2022. 02. 05.

Békemegállapodás megkötését szorgalmazta Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Hegyi-Karabah ügyében Ilham Aliyev azeri elnökkel Emmanuel Macron francia államfő és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közvetítésével pénteken tartott videókonferenciáján.

“Pasinján miniszterelnök hangsúlyozta a hegyi-karabahi konfliktus hosszú távú rendezésének szükségességét, illetve szorgalmazta békemegállapodás megkötését az Európai és Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közvetítésével” – áll az örmény kormányfő hivatalának közleményben.

A tájékoztatás szerint a felek eszmecserét folytattak a meglévő humanitárius problémák kezeléséről, a két ország szuverenitása alá tartozó regionális infrastrukturális összeköttetések zárlatának feloldásáról, a feszültség mérsékléséről az örmény-azeri határon, valamint a nemzetközi szervezetek tevékenységéről Hegyi-Karabah területén.
Az azeri hírügynökség szerint Aliyev a megbeszélésen különös hangsúlyt fektetett a Hegyi-Karabahban elfoglalt területek aknamentesítésére nemzetközi segítséggel és a vasúti-, illetve közúti szállítási összeköttetések helyreállítására.

Mindemellett részletesen megvitatták a két ország közötti kapcsolatok normalizálását, a humanitárius és a kölcsönös bizalom építését szolgáló kérdéseket, a határok pontos kijelölését, illetve a békemegállapodásról folytatandó tárgyalások megindítását.

Macron a maga részéről megállapította, hogy az egyeztetések során a felek haladást értek el a harci cselekmények során fogságba kerültek elengedésének, illetve az eltűntek felkutatásának ügyében.

Az Élysée-palota közlése szerint Macron és Michel is támogatásáról biztosította a feszültség mérséklését, valamint a térségbéli stabilitást szolgáló erőfeszítéseket.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet, a felek 2020 novemberében fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑