Gazdaság

2016. 04. 18.

Szaúd-Arábia megnevezi az olajkitermelés leállításának feltételeitA szaúdi trónörökös és egyben Honvédelmi Miniszter Mohamed bin Salman hangsúlyozta, hogy országa csak akkor állítja le az olajkitermelést, hogy ha más olajkitermelők is hoznak ilyen elhatározást, beleértve Iránt – közölte a Bloomberg ügynökség.

A hírügynökség április 16.-án szombaton tudatta Mohamed bin Salman szavait, azaz hogy nem fagyasztja be a termelést, hogyha mások ezzel nem értenek egyet a vasárnapi ülésen, Dohában.

A miniszter hozzátette, hogy Szaúd-Arábia nem szorul rá a magas olajárakra, ahhoz hogy sikeresen fejlesszék a gazdasági szektorukat. Azt mondta, az alacsony olajárak nem Szaúd-Arábia problémája.

A király, Salman bin Abdul-Aziz Al-Saud korábban azt mondta, hogy országa olajkitermelése az elmúlt hónapban elérte a napi 10 millió hordó mennyiségét, és képes lenne még növelni annak kitermelését úgy, hogy azonnal elérje a napi 11.5 millió termelést, továbbá 6-9 hónapon belül pedig a napi 12.5 millió hordót.

Oroszország, Szaúd-Arábia, Katar és Venezuela megállapodtak az április 17.-ei dohai találkozóban, hogy 2016-ban fenntartsák az átlagos olajtermelést az idei januári szinten, hogy támogassák a világpiaci olajárakat, de csak akkor, ha több gyártó is kezdeményezi az ehhez való csatlakozást.

Az olajtermelő és kőolaj-exportáló országok szervezetének a találkozójára (melyen a szervezet tagállamai és azon kívüli országok is részt vesznek) vasárnap került sor, hogy megvitassák az olajkitermelés esetleges befagyasztását.

Orientalista.hu – Syriana

, , ,


Back to Top ↑