Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 09. 26.

Trump elismerné Jeruzsálemet Izrael oszthatatlan fővárosaként

2016. 09. 26.

Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosaként való elismerését ígérte vasárnap New Yorkban Benjamin Netanyahu izraeli kormányfőnek.

Újságírókat nem engedtek a helyszínre, a találkozó után Trump kampánystábja közleményben összegezte az elhangzottakat. Eszerint a republikánus elnökjelölt és az izraeli miniszterelnök “megvitatta Amerika és Izrael különleges kapcsolatát és a két ország közötti megbonthatatlan köteléket”.

A közleményből kitűnik, hogy Donald Trump megígérte, elnökként el fogja ismerni Jeruzsálemet mint Izrael Állam “oszthatatlan fővárosát”. Ezt egyébként Trump az elmúlt napokban már többször is hangoztatta.

Ez az ígéret, ha megvalósulna, az az Egyesült Államok közel-keleti politikájának teljes fordulatát jelentené. A palesztinok leendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre, és a zsidó állam 1948-as megalapítása óta Washington sosem ismerte el Izrael fővárosaként Jeruzsálemet. Az amerikai nagykövetség is Izrael tengerparti metropoliszában, Tel-Avivban van.

Bár a washingtoni kongresszus többször is megpróbált változtatni ezen, ám az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság egy 2015-ben hozott döntésében megerősítette: e kérdésben a végrehajtó hatalom, azaz a Fehér Ház szava a döntő.

A Trump-Netanyahu megbeszélésen jelen volt Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete és Jared Kushner, Donald Trump veje, aki – amerikai sajtóértesülések szerint – az egyik legfőbb tanácsadója a republikánus elnökjelöltnek.

A JTA zsidó hírügynökség információi szerint a találkozón Donald Trump úgy fogalmazott: az Izraelnek nyújtott amerikai védelmi segítség és a rakétavédelmi együttműködés “kiváló beruházás Amerika számára”. A hírügynökség megjegyezte: először fordult elő, hogy Trump magáévá tette az Egyesült Államok védelmi segítségnyújtását. Sőt Trump azt mondta, hogy elnöksége idején “különleges stratégiai, technológiai, katonai és hírszerzési együttműködés várható a két ország között”.

A felek megvitatták az iráni atomalkut, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelem fontosságát és más, regionális biztonságpolitikai kérdéseket is.

Benjamin Netanyahu később Hillary Clintonnal, a demokraták elnökjelöltjével találkozott a Clinton-házaspár chappaquai villájában.

A republikánus elnökjelölt több mint egyórás eszmecserét folytatott Netanyahuval a manhattani Trump Towerben, ahol kampánystábja is működik.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑