Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2016. 08. 05.

10 dolog, amit nem tudtál a szír háborúról, mert nem mondják el neked

2016. 08. 05.

A nyugati média szereti úgy beállítani az Assad-kormányt, hogy ők az egyedüli felelősei a háborúnak. Nézzünk néhány tényt, amelyeket előszeretettel hallgatnak el.

10: Bashar al-Assad népszerűbb, mint Barack Obama

A nyugati országok állításai ellenére a szír nép többsége továbbra is támogatja Assadot. Egy katari közvéleménykutatás szerint a lakosság 55%-a továbbra is Assadot szeretné a kormány élén látni, míg Obama támogatottsága jelenleg 53% a Gallup szerint.

9: A „mérsékelt ellenzék” nem létezik

A Nyugat által támogatott Szír Szabad Hadsereget (FSA) szélsőségesek alkotják. Washington tisztában van ezzel, mégis támogatják őket. Még a New York Times is arról számolt be 2012-ben, hogy a Szíriába küldött fegyverek nagy része dzsihadisták kezében köt ki.

8: Assad soha nem használt vegyi fegyvereket a saját népe ellen

Az ENSZ is megállapította, hogy a 2013-as vegyi fegyver támadást nem a szír kormány követte el. 2013-ban Seymour Hersch, Pulitzer-díjas újságíró ezt írta: „A támadás előtti hónapokban az amerikai titkosszolgálatoknak tudomására jutott, hogy az al-Nuszra Front képes szarin gázt előállítani. A támadás után a Nuszra Frontnak kellett volna a fő gyanúsítottnak lennie, de az információkat elnyomták, hogy az Assad-kormányt vádolhassák meg.”

7: A szír kormány megdöntése része volt egy 9/11-es terrortámadás utáni tervnek                                   

Wesley Clark tábornok beszámolója szerint a szeptember 11-ei terrortámadás után a Pentagon elfogadott egy tervet, hogy öt éven belül hét ország kormányát döntik meg (Irak, Libanon, Líbia, Szomália, Szudán, Szíria és Irán).  Irakot 2003-ban támadták meg, Izrael 2006-ban próbálta meg rátenni a kezét Libanonra, Líbia 2011-ben semmisült meg. Az Arab Tavasz előtt Líbiában volt a legmagasabb életszínvonal az afrikai országok között. Most egy romhalmaz.

Szomáliát drónokkal támadják állandóan, Dél-Szudánban amerikai csapatok állomásoznak (miután az ország ketté vált egy brutális polgárháború következtében, Szíria pedig szintén 2011-ben esett szét. Ezzel Irán az egyetlen ország, amelyet még nem döntöttek meg.

6: Iránnak és Szíriának kölcsönös védelmi szerződése van egymással

A szerződést még 2005-ben kötötte a két állam, és Irán be is tartotta a szerződést a konfliktus kezdete óta. Oroszország és Kína viszont Irán oldalán áll ki, és kijelentették, hogy nem tűrnék el Irán megtámadását. A helyzet így könnyen egy harmadik világháborúba csúszhat át.

5: Szíriának nem volt államadóssága

A Szíriai Arab Köztársaság 2011.-ig még egy dollárnyi külső adóssága sem volt. Nem tartozott semelyik nagyhatalomnak. Nem vett fel kölcsönt az IMF-től. A szíriai font stabil volt, biztos aranyfedezék állt mögötte.

4: Az ISIS az iraki háborúból nőtte ki magát

Az Iszlám Állam nem Szíriában jött a világra. Irakban az amerikai megszállás után Paul Bremer, elnöki különmegbízott feloszlatta a rendőrséget és a hadsereget, ezzel 400 ezer fegyverképes férfit tett munkanélkülivé. Sokan csatlakoztak közülük az al-Kaida iraki ágához, amiből évek alatt kinőtte magát a ma jól ismert Iszlám Állam.

3: Törökország, Katar és Szaúd-Arábia egy gázvezetéket akart Szírián keresztül építeni, de Assad elutasította

2009-ben Katar felvetette, hogy építsenek egy gázvezetéket Szírián és Törökországon keresztül, hogy Európába tudják exportálni a szaúdi földgázt. Assad azonban elvetette ezt a javaslatot, és helyette lepaktált Iránnal és Irakkal egy csővezeték építéséről, ami megkerülné Katart, Szaúd-Arábiát és Törökországot. Azóta ez a három ország az Assad-ellenes erők legfőbb támogatója. Több milliárd dollárral és fegyverekkel támogatják a felkelőket.

2: A kiszivárgott telefonbeszélgetések alapján a törökök egészségügyileg támogatják az Iszlám Állam harcosait

2016 májusában megjelent jelentések szerint az ISIS terroristái Törökországban egészségügyi ellátást kapnak. Ne felejtsük el, hogy Törökország tagja a NATO-nak.

1: A nyugati média legfőbb információforrása egy pólóbolt Coventryben

Nem vicc. A média gyakran hivatkozik egy szervezetre, amelyet Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának hívnak. Ez a szervezet egy darab emberből áll, aki Coventryben lakik – több ezer kilométernyire Szíriától. Néhány házzal arrébb van egy pólóbolt, amit ő üzemeltet, emellett az Assad-kormány esküdt ellensége.

(Anti-Media)

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

,
Back to Top ↑