Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 11. 02.

100 éves a Balfour-nyilatkozat

2017. 11. 02.

Az izraeliek becsben tartják, a palesztinai arabok átkozzák a néhai brit külügyminiszter levelét.

100 éve vetették papírra a Balfour-nyilatkozatot, amely az első lépés volt Izrael 1948-as megalapításához.

A nyilatkozat tulajdonképpen egy levél volt, amelyet a brit külügyminiszter, Arthur Balfour írt Lord Walter Rotschild bárónak, a zsidó bankárt arról értesítve, hogy a brit kormány támogatja a cionistáknak azt a törekvését, hogy létrehozzák a zsidó nemzet otthonát Palesztinában.

Az izraeliek nagy becsben tartják a Balfour-nyilatkozatot, a Palesztin Autonóm Területeken élők viszont bocsánatkérést várnának Nagy-Britanniától a palesztinai arabokat ért sérelemért.

A jelenlegi brit kormány azonban továbbra is kitart elődei álláspontja mellett. Theresa May tavaly a történelem egyik legfontosabb leveleként beszélt a Balfour-nyilatkozatról.

– A levél ékes bizonyítéka Nagy-Britannia szerepének a zsidóállam megalapításában. Az évfordulóról büszkén emlékezünk meg. A levél, és nagyon sok ember erőfeszítései nyomán jelentős állam született – mondta a brit kormányfő az Izrael Konzervatív Barátai parlamenti csoport decemberi gyűlésén, majd a múlt után a jelenről beszélt.

May szerint, ha valaki ma végigsétál Jeruzsálem vagy Tel-Aviv utcáin, olyan országot lát, amelyben az emberek szabadok és jogi értelemben egyenlőek függetlenül attól, hogy milyen neműek vagy milyen a vallásuk.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑