Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2022. 06. 01.

1000%-al emelkedett a rubel-jüan elszámolású kereskedelem

2022. 06. 01.

Oroszország és Kína folytatja az amerikai dollár kiszorítását a kölcsönös kereskedelemből, mivel a rubel-jüan páros havi volumene a jelentések szerint az elmúlt három hónapban 1067%-kal, közel 4 milliárd dollárra emelkedett.

A Bloomberg számításai szerint májusban eddig mintegy 25,91 milliárd jüant, azaz 3,9 milliárd dollárt váltottak rubelre a moszkvai spotpiacon, ami tizenkétszeres növekedést jelent a februári volumenhez képest, amikor Oroszország elindította katonai hadműveletét Ukrajnában.

A kiugrás egybeesik a rubel ötéves csúcsra emelkedésével a jüannal és az amerikai dollárral szemben.

Eközben a dollár-rubel páros volumene a jelentések szerint az elmúlt évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza. A rubel március eleje és május vége között 118%-kal erősödött a zöldhasúval szemben, még akkor is, amikor a legtöbb kereskedő a tőkekontroll és a dollár kényszerértékesítés közepette elhagyta a dollár-rubel párost.

A JÜAN-RUBEL PIAC FŐ SZEREPLŐI A VÁLLALATOK ÉS A BANKOK, DE EGYRE NAGYOBB AZ ÉRDEKLŐDÉS A LAKOSSÁGI BEFEKTETŐK RÉSZÉRŐL IS” – MONDTA A BLOOMBERGNEK JURIJ POPOV, A SZBERBANK DEVIZA- ÉS ÁRFOLYAM-STRATÉGÁJA.

“A moszkvai tőzsde azonnali piacán megugrott a forgalom. Ennek oka a szankciókkal kapcsolatos aggodalmak, valamint Oroszország és Kína azon szándéka, hogy ösztönözzék a nemzeti valuták használatát a kétoldalú kereskedelemben” – tette hozzá.

A nemzetközi márkák tömeges kivonulása a szankciók sújtotta országból a jelentések szerint arra kényszerítette az orosz vállalkozásokat, hogy a nyugati import helyett kínai árukhoz forduljanak. Eközben a kínai jüan éppen akkor kaphat új lendületet a nemzetközivé váláshoz, amikor a Washington és Peking közötti növekvő feszültségek lassítanák ezt a folyamatot.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑