Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2020. 11. 15.

1200 újabb lakás építésével folytatódik Jeruzsálem elbirtoklása

2020. 11. 15.

Az izraeli földhivatal pályázatot hirdetett vasárnap több mint 1200 új lakás felépítésére az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálemben – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű hírportál.

A Kelet-Jeruzsálemben fekvő Givat Hamatosz nevű lakónegyed építkezési vállalkozók számára meghirdetett pályázata alapján a nemzetközi jog szerint megszállt területen építkeznének, ami szemben áll a nemzetközi jog hasonló területekre vonatkozó szabályozásával.

Ez a terület a már a hetvenes években illegálisan felhúzott kelet-jeruzsálemi Gilo és a kilencvenes években megkezdett szintén illegális Har Homa nevű lakónegyed között található, és felépítésével földrajzi folytonosságot teremt az izraeli lakónegyedeknek, miközben elvágja Betlehemet Jeruzsálemtől.

Ezzel megakadályozza a területi folytonosságot a jövendő palesztin állam két része, Kelet-Jeruzsálem arab lakónegyedei és a palesztin területek déli részei, a júdeai és a hebroni hegyek között.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök korábban megígérte a Givat Hamatosz lakónegyed felhúzását, de a nemzetközi – és benne az amerikai – tiltakozás hatására korábban nem történtek lépések az építkezések érdekében.

Joe Biden elnökválasztási kampányában azt mondta, hogy nem tervezi a Donald Trump elnöksége idején Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség visszatelepítését.

Ugyanakkor Biden Trumptól eltérően úgy véli, hogy Kelet-Jeruzsálem nagy részének, beleértve Givat Hamatoszt is, egy jövőbeli palesztin állam részének kell lennie, és ezért feltehetően ellenzi a jelentős izraeli építkezéseket Jeruzsálem keleti részén.

MTI

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑