Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 03. 30.

1,3 millió ember ölt meg az USA a “terrorizmus elleni harc” nevében

2015. 03. 30.

 

 A tanulmány csak három ország  Irak Afganisztán és Pakisztán áldozatainak listáját dolgozza fel. 

Több mint 1,3 millió, többségében ártatlan civil embert öltek meg Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban az úgynevezett amerikai terror elleni háború eredményeként az elmúlt több mint egy évtized alatt, állítja egy új jelentés.

2009-ben egy éjszakai razzia során az amerikaiak Afganisztánban, Narang tartomány, Ghazi Khan városában tíz civilt, köztük nyolc tanulót öltek meg.

A folyamatban lévő amerikai vezetésű háborúk “közvetlenül vagy közvetve, mintegy 1 millió emberrel végeztek Irakban, 220 ezer fővel Afganisztánban és 80 ezer fővel Pakisztánban,” állítja egy tanulmány, melyet a nemzetközi orvosok szervezeteinek egy csoportja készített.

“Ez a szám mintegy 10-szer nagyobb, mint amely a lakosság, a szakértők és döntéshozók számára ismert,” írják a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy “ez csak egy óvatos becslés”, és a teljes veszteség “meghaladhatja a 2 millió főt is.”

A jelentésnek, melyet a Nobel-díjas Orvosok Nemzetközi Szervezete a Nukleáris Háború Megelőzésére, valamint Orvosok a Társadalmi Felelősségvállalásért és az Orvosok Világért március 25-én hozták nyilvánosságra, a címe: “Holttestek száma: A „Terror elleni Háború” veszteségei számokban 10 év elteltével.

Körülbelül egymillió embert öltek meg Irakban az Egyesült Államok vezette invázió és megszállás során 2003-tól 2011-ig, a jelentés szerint.

Az amerikaiak azt feltételezik, hogy csupán 9900 irakit öltek meg az amerikaiak Irak megszállása során, mutat rá a jelentés, és hozzáteszi, hogy az amerikai állampolgárok sokkal felháborodottabbak lennének, ha “ismertették volna velük a tényleges számadatokat, ami valószínűleg több mint százszor magasabb.”

A tanulmány csak Irak, Afganisztán és Pakisztán áldozatainak számát vizsgálja, de nem tartalmazza más országok haláleseteit, amelyeket az amerikai és a szövetséges katonai erők szintén megtámadtak, mint Jement, Szomáliát, Líbiát és Szíriát.

A tanulmány szerint, míg az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri az amerikai és szövetséges csapatok veszteségeinek a számát, addig “hivatalosan figyelmen kívül hagyják” azon civilek számát, akiket az amerikai vezetésű erők öltek meg.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir – press tv)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑