Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2022. 07. 01.

15 év vádemelés nélküli fogvatartás után szabadult egy afgán férfi Guantanamoból

2022. 07. 01.

Múlthét pénteken engedték szabadon a  hírhedt Guantanamo fogolytáborból azt az afgán állampolgárt aki több mint 15 évet töltött el ott vádemelés nélküli fogvatartásban.

Az afgán állampolgárságú Abdullah Harun Gul, vagy más néven Harun Al-Afghani múlthét pénteken hagyhatta el a hírhedt amerikai fogolytábort.

Az afgán foglyot egy amerikai repülőgép szállította Katarba, ahol átadták a Talibán mozgalom képviselőinek. Az Egyesült Államok és Afganisztán  Dohán  keresztül tart fent kapcsolatot.

A New York Times szerint a fogoly szabadon engedését amerikai hivatalnokok és a tálibok közötti tárgyalások előzték meg. Az afgán sajtó szerint Dohában Zabihullah Mujahid, a Talibán mozgalom katari képviseletének vezetője személyesen fogadta az amerikaiak által szabadon engedett foglyot.

Abdullah Harun Gul még 2007-ben került a Guantanamo táborba, miután az amerikaiak Afganisztánban elfogták. A férfi a Hezb-e- Islami nevű milícia tagja volt és az amerikai megszállók ellen harcolt.

A férfit 15 évig vádemelés nélkül tartották fogva, miután egy amerikai szövetségi bíróság kimondta, hogy jogtalanul zárták be a fogolytáborba.

Afganisztán 2001-es megszállását követően az Egyesült Államok több száz hadifoglyot szállított a Guantanamo táborba, akiket nem tudtak bíróság elé állítani. Az illegális fogvatartások miatt számos bírálat érte a Bush, majd az Obama kormányzatot és többször is ígéretet tettek a tábor bezárására.

Az ígéretek ellenére azonban ma is 36 személy tartózkodik a táborban vádemelés nélkül. Sokan évek óta várnak arra, hogy szabadon engedjék őket.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Eye)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑