Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 02. 29.

17 embert öltek meg az al-Shabab terrorszervezet merénylői Szomáliában

2016. 02. 29.

Az al-Shabab két különböző bombát robbantott Baidoa városában, mely 245 kilométerre északnyugatra helyezkedik el az ország fővárosától, Mogadishutól. Az egyik bomba egy forgalmas csomóponton lett működésbe hozva egy forgalmas csomópontban, a másik pedig egy közeli étteremben robbant fel.

„A csomópont és az étterem tele volt emberekkel, így a halottak száma még emelkedhet.” – nyilatkozta a helyszíni vizsgálatokat vezető Bilow Nurr rendőr-őrmester, hozzátéve, hogy további tíz sebesültről tudnak eddig a hivatalos szervek.

A támadásoknak számos szemtanúja is volt. „Hallottam egy hatalmas robajt a csomópont felől, majd, ahogy futottam, egy másik robbanást egy étteremből, mely nem sokkal előttem volt. Az egész környék füstben úszott.” – mesélte az egyik, hozzátéve, hogy ő 11 holttestet számolt össze.

A terrortámadásokat az al-Shabab terrorszervezet vállalta magára, a szervezet szóvivője, Abdiaziz Abu Mus’aib szerint nem civileket, hanem kormányzati hivatalnokokat és fegyvereseket céloztak.

Korábban az iszlamista milícia pénteken egy Mogadishu-i hotelt és egy közeli parkot támadott meg, megölve 14 embert és megsebesítve több, mint 25 másikat.

Szomáliában 2006 óta áll harcban a kormányzat és az al-Shabab. Az utóbbi években a terroristák ki lettek szorítva Mogadishuból és a többi jelentős városból is a kormányerők, valamint az őket segítő szövetséges hadsereg által. Utóbbit az Afrikai Unió keretében hozták létre, a tagjai között etióp, ugandai, burundii, dzsibutii, sierra leone-i és kenyai katonák vannak a lenagyobb számban.

Az al-Shabab, mely egyébként 2012-ben szövetségre lépett az al-Kaidával, felelős a 2006 óta tartó erőszakhullámért és káoszért, amely Szomáliában már számos emberéletet követelt.

Orientalista.hu – Crusader 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑