Cadmus fordítás Cadmus
Történelem

2019. 03. 23.

20 éve kezdődtek a Szerbia elleni terrorbombázások 

2019. 03. 23.

Az orosz külügyminiszter szerint a NATO semmibe vette a nemzetközi jogot amikor megtámadta a mai Szerbiát.
A nyugati országok, élükön az Egyesült Államokkal semmibe vették a nemzetközi jogszabályokat amikor a NATO eldöntötte, hogy légitámadásokat kezdeményez Jugoszlávia ellen 1999-ben. Szergej Lavrov szerint abban az időben kezdődött az, hogy Amerika és más nyugati országok kezdték átértelmezni a nemzetközi közösség által elfogadott jogi szabályokat és azokat a saját maguk alkotta döntésekkel kezdték el pótolni.
Lavrov szerint a korábbi nemzetközi jogszabályok alapja a konszenzus, a közös megegyezés volt, azonban a nyugati országok csupán a saját maguk által megalkotott szabályokat fogadják el. Az orosz diplomata szerint ez pontosan 20 évvel ezelőtt, Jugoszlávia megtámadásával kezdődött. A támadás alapja pedig az amerikaiak azon törekvése volt, melynek értmében szerettek volna közelebb kerülni Oroszország határaihoz.
,,Washington arra törekedett, hogy a nemzetközi helyzetet a saját ellenőrzése alá vonja.,, …..,,Jugoszlávia története pedig közvetlenül kapcsolódott a NATO azon törekvéséhez, hogy elmozduljanak kelet felé és közel kerüljenek Oroszország határaihoz,,.
Oroszország azonban megpróbált mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerülje ezt a katasztrófát és éppen ezért Oroszország és Nagy Britannia diplomatái többször is találkoztak azért, hogy megvitassák a Koszovó körül kialakult feszültséget. A britek abban az időben már kész katonai forgatókönyvvel álltak elő. Lavrov szerint a nyugatiak azóta sem tanultak semmit az 1999-es eseményekből és továbbra is önálló akciókat kezdeményeztek szuverén államok ellen, és erre jó példa Irak 2003-as lerohanása.
1999-ben Franciaország, Nagy Britannia és az Egyesült Államok arra törekedett, hogy ENSZ felhatalmazás nélkül is katonai akciót kezdeményezzen az akkori Jugiszlávia ellen. Az ENSZ BT akkori két ideiglenes tagja Kanada és Hollandia is támogatta őket ebben. Oroszország és Kína ellenállása miatt azonban az ENSZ BT nem tudott határozatot hozni ezzel kapcsolatban.
Az 1999-es támadást a nyugati államok Szerbiában es Montenegróban készítették elő ahol nyugati hírszerző szolgálatok albán terroristákat képeztek ki, akik rendszeresen támadták a szerb biztonsági alakulatokat, vagyis a rendőrség és a határőrség tagjait. Az amerikaiak által létrehozott ún. ,,Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK),, nyílt fegyveres konfliktust kezdett a szerb csapatok ellen a Szerbia történelmileg fontos tartományában Koszovóban. Erre a célra kihasználták az albán szeparatista törekvéseket és azt, hogy kevert népességű területről volt szó, azonban mégis a szerbek alkották a többséget.
A szerb biztonsági erők válaszlépéseit pedig a hazug nyugati média úgy mutatta be, hogy a szerb csapatok túlkapásokat követnek el az albán civilek ellen. Ez azonban teljes egészében hazugság volt, hiszen az albán terroristák civil ruhában támadták a rendvédelmi alakulatokat. Ezzel pedig felkészítették a nyugati közvéleményt a közelgő katonai akcióra. És, hogy Szerbiához közel kerüljenek 1999 márciusában Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot ,,hirtelen, különös módon,, felvették a NATO soraiba.
Maga a katonai akció 1999 március 24 és június 10 között zajlott, melyhez az ENSZ nem járult hozzá. Az akciónak 2500 szerb civil áldozata volt és további 12 000 ember megsebesült. Az amerikaiak és csatlósaik jelentős csapást mértek a szerb infrastruktúrára és rengeteg civil létesítményt ért találat. Az amerikai légi terroristák iskolákat, kórházakat, hidakat bombáztak le és Belgrádban a kormányzati épületek mellett találatot kapott a Slavija Hotel is. Valamint ,,hiányos információk,, hazugsága mögé bújva lebombázták  kínai nagykövetséget is.
A katonai agresszió azonban csupán az előkészület volt arra, hogy elszakítsák Koszovót Szerbiától és ott egy Amerika-barát bábállamot hozzanak létre. Ezt a céljukat el is érték és létrehozták az ún. ,,Koszovói Köztársaságot,, melynek alapító atyja Bill Clinton volt. A bábállam függetlenségét 2008-ban kiáltották ki, melynek államfője az UCK nevű terrorszervezet vezetője Hashim Thaci lett.
Orientalista.hu – Al-Isfahani (Sputnik News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑