Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2023. 02. 08.

36 országból érkeztek mentőcsapatok Törökországba, Szíriába alig

2023. 02. 08.

Harminchat országból érkeztek mentőcsapatok Törökországba, hogy segítsenek az ország déli részének földrengés sújtotta térségeiben – közölte kedden este Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

A tárcavezető, akit a DHA helyi hírügynökség idézett, elmondta, hogy a katasztrófa sújtotta térség lakóinak három tartományban 50 ezer férőhelyet biztosítottak. Hozzátette, hogy kutató-mentő alakulatok több mint 3300 tagja van bevetésen.

Hulusi Akar török védelmi miniszter időközben bejelentette, hogy a térségben megnyitják a katonai kaszárnyákat és egyéb létesítményeket a civilek előtt.

Megérkezett Törökországba az Egyesült Államok két mentőcsapata

Már Törökországban van az Egyesült Államok két, nagy létszámú kutató-mentő egysége, hogy segítsék a török hatóságokat a földrengés utáni munkában – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának koordinátora szerdán.

John Kirby sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a két csapat egyenként 90 emberből áll. Hozzátette: továbbra is folyamatosan egyeztetnek a török partnerrel a szükséges segítségről.

Ezzel egy időben Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO főtitkárral közösen tartott sajtóértekezletén a törökországi mentőakcióval kapcsolatban tudatta, hogy az amerikai fél helikopterekkel is segít, hogy elérjék az elszigetelt településeket.

A külügyminiszter közölte, hogy az Egyesült Államok a földrengés szíriai károsultjainak partner civilszervezeteken keresztül nyújt segítséget. Szíria és az Egyesült Államok között jelenleg ugyanis nincsenek diplomáciai kapcsolatok.
Blinken beszámolt arról is, hogy mindkét országba érkeztek tapasztalt vészhelyzet-elhárítók, mérnökök, veszélyes anyagokhoz értő szakemberek, és egészségügyi személyzet. Több mint 80 tonna eszközt vittek a katasztrófa-sújtotta területekre – fűzte hozzá az amerikai tárcavezető.

Románia egy második speciális mentőegységet is Törökországba küld

Románia egy második, túlélők keresésére és mentésére kiképzett speciális különítményét (RO-USAR) is Törökországba küldi, hogy segítsen a földrengés áldozatainak mentésében – döntött szerdán a bukaresti kormány.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) erről szóló, az Agerpres hírügynökség által ismertetett határozata szerint az újabb RO-USAR-egységet két sürgősségi szakorvos, két egészségügyi asszisztens és négy keresőkutya is elkíséri Törökországba, a kiküldetéshez szükséges felszerelést az állami tartalékalapból biztosítják.

A szállítást továbbra is a román légierő végzi, a CNSU határozata ugyanakkor felhatalmazza a védelmi minisztériumot arra, hogy segítsen Törökországba juttatni más – az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében támogatást nyújtó – államok mentőcsapatait, eszközeit és felszerelését.

Az első, csaknem hatvan tagú RO-USAR mentőcsapat hétfőn indult Törökországba. Kedden Antakya város egy összedőlt kilenc emeletes épületének romjai alól egy háromtagú családot mentettek ki: a két felnőttet életben találták, őket átadták a mentőszolgálatnak, gyermeküket azonban holtan húzták ki a romok alól, a holttestet a rokonság vette át.

Szerda hajnalban a román mentőcsapatnak kiosztott észak-nyugati részén egy negyven év körüli férfit sikerült élve kihozni a romok alól, és ugyanabban a térségben egy 16 éves, romok alá temetett, életjeleket adó fiúhoz próbálnak eljutni – közölte szerdán a román katasztrófavédelem.

Georgia, Kazahsztán és Örményország is segít a mentésben

Georgia egy második, 40 fős mentőosztagot küld Törökországba, segítve a pusztító földrengés következményeinek felszámolását – jelentette be szerdán a georgiai belügyminisztérium.

A tűzoltó-mentő csapat Adiyaman városában segíti a mentési munkálatokat, csatlakozva a már ott tartózkodó 60 fős georgiai alakulatot.

Georgia hétfőn küldte az első mentőosztagot Törökországba Irakli Garibasvili miniszterelnök utasítására. Már sikerült egy fiatal nőt élve kimenteniük a romok alól.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök arra utasította a kormányt, hogy utaljon át egymillió dollár (363 millió forint) rendkívül segélyt Törökországnak – közölte szerdán az államfő sajtóosztálya. Később a rendkívüli helyzetek minisztériuma arról tájékoztatott, hogy az elnök utasítására egy második mentőosztagot is Törökországba küldenek a mentési munkálatok támogatására. A 60 fős csapatban orvosok is lesznek, és a mentők keresőkutyákat is visznek magukkal a szükséges felszerelés mellett. A Gaziantep városában dolgozó kazah mentők létszáma ezzel százra nő.

Örményország 27 mentőt küldött Törökországba, és 29-et Szíriába a földrengés utáni kutatási-mentési munkálatok támogatására – közölte szerdán a jereváni belügyminisztérium. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kedden telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török és Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, kifejezve országa készségét a segítségnyújtásra.

Ukrajna is küld mentőalakulatot Törökországba

Megérkezett Törökországba a földrengés következményeinek felszámolásában segédkező ukrán mentőket szállító két repülőgép, további 77 szakember pedig gépkocsikonvojjal tart a katasztrófa helyszíne felé – közölte szerdán Vaszil Bodnar, Ukrajna ankarai nagykövete az ukrán parlament Rada nevű televíziós csatornáján.

Az első két repülőgép kedden szállt le Törökországban, a többi 77 mentőt szállító gépkocsikonvoj is úton van, és várhatólag még szerdán megérkeznek Törökországban – mondta a nagykövet. A mentők mellett a romok szétbontásához használható technikát, keresőkutyákat és különleges felszerelést visznek magukkal – tette hozzá.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑