Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2020. 11. 02.

A 2018-as merénylettel kapcsolatos terroristákat vettek őrizetbe Iránban

2020. 11. 02.

Mojtaba Zonnouri, az iráni parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke bejelentette, hogy a hatóságok letartóztatták Habib Osivadot, a Szaúd Arábia által támogatott Al-Ahwaziya terrorszervezet vezetőjét akinek fontos szerep volt az iráni Ahvaz városában 2018-ban elkövetett támadásban.

,,Osivad jelenleg őrizetben van és az iráni biztonsági szervek kihallgatják.,,

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt is elmondta, hogy a körözött terroristát külföldön fogták el és utána szállították Iránba.

A Habib Chaab néven is ismert Habib Osivad az Al-Ahwaziya terrorszervezet korábbi vezetője, jelenleg pedig a csoport ,,alelnöke,, volt. A szervezet vállalta magára azt a 2018 szeptemberében végrehajtott támadást, mely az Irán dél-nyugati Ahvaz városában történt és 26 hat halálos áldozatot követelt. A támadás során további 69 ember megsebesült. Az áldozatok között nők és gyerekek is voltak.

Tavaly februárban a dán hírszerző szolgálat (PET) és a holland rendőrség elfogták a szervezet négy tagját akik Szaúd Arábia számár kémkedtek és terrortámadásokat készítettek elő iráni célpontok ellen. A dán hírszerzés szerint az Al-Ahwaziya terrorszervezet tagjai 2012 és 2018 között folytattak kémtevékenységet. A terroristák dán állampolgárok adatait szerezték meg és átadták azokat a szaúdi hírszerzésnek.

A terrorszervezet tagjai közül már korábban is vettek őrizetbe magas rangú személyeket. Az Iráni Forradalmi Gárda hírszerző osztálya még 2019 októberében letartóztatta az Amad News híroldal szerkesztőjét Ruhollah Zam-ot aki kapcsolatban állt Irán ellenes szélsőséges csoportokkal. Az ő elfogása is más hírszerző szolgálatok közreműködésével külföldön történt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Fars News Agency)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑