Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2018. 11. 17.

A bahreini ellenzék vezetői sajtótájékoztatót tartottak Teheránban

2018. 11. 17.

A bahreini ellenzék jelentősebb vezetői tartottak sajtótájékoztatót a Tasnim News Agency szerkesztőségében Teheránban. Az iráni és a külföldi médiát tájékoztatták az Öböl menti országok legújabb politikai eseményeiről és a bahreini politikai helyzetről.

Sayed Morteza Al-Sendi az Al-Wafaa Iszlám Párt egyik vezetője és Abdul Ghani Al-Khanjar a bahreini Haq Movement for Civil Liberties and Democracy szóvivője válaszolt a média képviselőinek kérdésére a teheráni sajtótájékoztatón.

A két bahreini politikai aktivistát az újságírók különböző témákkal kapcsolatban kérdezték, azonban a legfontosabb témák a közelgő bahreini választások és a bahreini ellenzéki mozgalmakkal kapcsolatos kérdések voltak.

Bahrein ugyanis az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese az Öbölben és egyben az amerikai 5. Flotta állomáshelye. Az országban azonban 2011 óta szinte mindennaposak a tüntetések az uralkodó Al-Khalifa dinasztia ellen akiknek a parancsára a biztonsági erők súlyos túlkapásokat követnek el a tüntetések szétverése során. Az utóbbi hónapokban pedig számos ellenzéki aktivistát halálbüntetésre ítéltek. Az évek óta tartó tüntetések során több tucat tüntetőt lőttek le a bahreini rendőrök.

Az Amnesty International és több más emberi jogi szervezet is elítélte Bahreint az emberi jogok megsértése miatt. Azonban Amerika szövetségeseire nem vonatkoznak semmilyen szabályok és számukra másképpen értelmezik a hőn áhított ,,nyugati demokráciát.,, Ha az országban demokrácia lenne és a szavazásokon a nép döntene az ország sorsáról, akkor a politikai rendszer és az állam berendezkedése is más arculatot mutatna.

Bahrein lakosságának ugyanis túlnyomó többsége síita, míg a politikai hatalmat a kisebbséghez tartozó szunniták gyakorolják. Az országot élén álló Al-Khalifa dinasztia azonban a 80-as évek óta azon fáradozik, hogy megváltoztassa a lakosság összetételét és a szunniták kerüljenek többségbe.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑