Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2019. 10. 23.

A Béke Forrása hadművelet?

2019. 10. 23.

Az Észak-Szíriába benyomult török csapatok által támogatott arab milicisták 2019. október 12-én reggel hajtóvadászatot indítottak Hevrin Hálaf (kurdul: Hevrin Xelef) 35 éves vezető szíriai kurd politikus elfogására. Tell-Abjad település mellett, a Kamisli és Manbidzs közötti országúton szombat délelőtt 11 óra tájban föltartóztatták az autóját.

Mivel fölismerték, nevén szólították a fegyvertelen fiatal nőt, aki engedelmeskedett és sofőrjével együtt ellenállás nélkül kiszálltak a kocsijukból. Ekkor a helyszínen gondolkodás nélkül agyonlőtték őket. Barbár gyilkosai féktelen dühükben a terepjárójukat is szitává lőtték, és a rituális leszámolást elrettentésül végig filmre vették.
(Hálaf halálának pontos részletei nem ismertek. Más beszámolók szerint megerőszakolták és halálra kövezték. Az interneten közzétett jelentésekből és az eseményről készített videóból csak az látszik, hogy a nő autójába lőttek, ezután sofőrjével együtt kirángatták a járműből, és megölték őket.)

Az NPA szíriai hírügynökségnek Hálaf édesanyja elmondta: lánya holttestét a milicisták a felismerhetetlenségig megcsonkították. Hevrin Hálaf sofőrjével együtt a cinikusan Béke Forrásának elnevezett török etnikai tisztogatás egyik első áldozata.

Hóhéra az ANF News jelentése szerint a palesztin Hatim Abu Shakra, a hírhedt iszlámista al-Nuszra Front és a szalafita Ahrar al-Sham terroregységek egykori parancsnoka. Abu Shakrát a törökök által kiképzett és eufemisztikusan „katonai rendőrségnek” nevezett dzsihádista milícia nemrég kitüntette az „Afrínban élők vagyonának megőrzéséért”.

A védtelen nő lemészárlása háborús bűntett. Brett McGurk, az amerikai elnök volt különmegbízottja a Twitteren így fogalmazott:

„Úgy tudni, Hevrin Hálafot kirángatták az autójából és agyonlőtték. Ez háborús bűn.”

Törökország ugyanakkor azt állítja, hogy a kivégzést az Operation Peace Spring (Béke Forrása) terrorelhárító hadművelet részeként követték el. A Yeni Safak című török kormánypárti lap állítása szerint „sikeres műveletben végeztek” a politikus asszonnyal, aki „a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű »terrorszervezet« egyik politikai szárnyát vezette”. Az YPG kurd milíciát Törökország terrorszervezetnek tekinti.

Hálaf, a 2018-ban alapított Szíriai Kurd Jövő Párt főtitkára és a tanács egyik vezetője volt az egyetlen női politikus a térségben. Küzdött a nők jogaiért, és az Észak-Szíriában élő vallási etnikai (arab, keresztény és kurd) kisebbségek egyesítésén munkálkodott.

Hálaf október 5-én, egy Kamisliban tartott sajtókonferencián keményen bírálta Törökországot, mondván, „az a kísérletük, hogy a török nép védelmében indított hadművelet ürügyén elfoglalják ezt a földet, nem felel meg a valóságnak”, mivel a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) már fölszabadította Észak-Szíriát a terrorista csoportoktól.

Hevrin Hálafot 2019. október 13-án temették el. Édesanyja kijelentette: „A lányom ma elnyerte a legmagasabb kitüntetést: a vértanúságot a honfitársaiért, a hazájáért és azért az ügyért, amelyért egész életében küzdött.”
Menekülnek az örmény keresztények

CSI-Magyarország

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑