Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2016. 04. 06.

A béke jegyében: keresztények és muszlimok együtt ünnepelték a Húsvétot

2016. 04. 06.

Ahogy a béke lassan visszatér Szíriába, lassan az élet is visszakerül a régi kerékvágásba. Ennek az egyik jele volt az idei húsvét, amely során újra a régi, békés, felszabadult módon lehetett ünnepelni: a keresztény hívek minden félelem nélkül mentek ki újra a felvonulásokra, látogatták végig az imádkozóhelyeket, ahogyan a háború előtt is volt.

A részvevők beszámolója szerint az idei húsvéti ünnepségek (virágvasárnaptól feltámadásünnepig) össze sem voltak hasonlíthatóak azokkal, amelyek az elmúlt 5 évben voltak. A város lakossága végre visszatért a normális életbe, és az ünnep újra felszabadult öröm lehetett.

Damaszkusz városa öt éven át szenvedte a pusztító háborút, amely teljesen még most sem ért véget, és mely mindeddig több, mint 260 000 ember életét követelte, és akkor még a milliókról, akiknek menekülniük kellett a terror elől, nem is beszéltünk. Habár a szír főváros a kormányerők főhadiszállásaként működött, az „ellenzék” terroristái folyamatosan támadták a várost, valamint számos merényletet is elkövettek.

Az elmúlt öt évben az ünnepek ennek fényében csöndesen teltek el, az emberek ugyanis féltek kimenni az utcára, felvonulni nagy tömegben, hiszen tökéletes célpontokká váltak volna.

Mostanra azonban, úgy néz ki, minden megváltozott, sőt – a háború összehozta az embereket, olyannyira, hogy a muszlim szírek is kimentek a keresztényekkel együtt húsvétolni.

„Minden [damaszkuszi] lakos, keresztények és muszlimok egyaránt meglátogatták és köszöntötték egymást, muszlim honfitársaink a legjobb kívánságaikat adták át a keresztényeknek és a mi szeretett hazánknak, Szíriának. Keresztények és muszlimok egyaránt, kivétel nélkül békét akarnak és azt, hogy Szíria visszatérjen a normális életbe.” – nyilatkozta az Asia News-nak Riad Sargi, egy melkita keresztény damaszkuszi mérnök.

Szíria lakosai továbbra is szekuláris államot akarnak

Az Asia News beszámolója szerint a francia SOS Chrétiens d’Orient szervezet vezetésével francia törvényhozók egy csoportja tiszteletét tette a szír fővárosban húsvétkor. A franciák a látogatás során különböző vallási és akadémiai vezetőkkel, valamint a helyi lakosság tagjaival is találkoztak.

Számukra ez egy remek lehetőség volt arra, hogy láthassák azt a fajta szekuláris államot, amelyet a nyugati sajtó öt éve kárhoztat abból az okból, hogy Assad ellenállt a Nyugat érdekérvényesítési kísérleteinek, és továbbra is hazája érdekeit tartja elsősorban szem előtt, valamint az ország Iránnal, Libanonnal és Oroszországgal való erős szövetségét sem tagadta meg.

A találkozók során mind az értelmiségiek, mind a tanulók, mind az egyszerű állampolgárok képviselői, vallási hovatartozástól függetlenül kifejezték azt, hogy továbbra is a kormányerők által preferált modell mentén szeretnék országukat újraépíteni, amelynek alappillérei között ott lenne a szekularizáció, a különböző vallási csoportok békés egymás mellett élése is.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑