Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2022. 11. 01.

A békeszerződés mellett foglalt állást Putyin, Pasinján és Aliyev

2022. 11. 01.

Az örmény-azeri békeszerződés megkötése mellett szállt síkra a hétfőn Szocsiban kiadott közös nyilatkozatában Vlagyimir Putyin orosz elnök, Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Ilham Aliyev azeri államfő.

A nyilatkozat szerint Aliyev és Pasinján megállapodott abban, hogy lemond az erő alkalmazásáról, és a kérdéseket a szuverenitás elismerése alapján oldják meg. A három vezető hangsúlyozta az Örményország és Azerbajdzsán közötti békemegállapodás aktív előkészítésének fontosságát. A felek megállapodtak, hogy folytatják a kölcsönösen elfogadható megoldások keresését, amihez Moszkva minden lehetséges segítséget kész megadni.

A felek megerősítették elkötelezettségüket a Jereván és Baku közötti kapcsolatok átfogó normalizálására vonatkozó megállapodások betartása mellett.

Az azeri és az örmény vezető üdvözölte Oroszország készségét a kapcsolatok normalizálásának előmozdítására. A felek megállapították, hogy az orosz békefenntartók kulcsfontosságú szerepet játszanak a régió biztonságának megteremtésében.

Putyin a tárgyalásokat követően, kamerák előtt nyilatkozva, két tárgyalópartnerével egy kerekasztalnál ülve elismerte, hogy a szakértői szinten kidolgozott közös nyilatkozatból néhány dolgot végül ki kellett hagyni. Ugyanakkor hasznosnak minősítette a találkozót, amely szerinte “megteremti a feltételeket a helyzet egészének rendezése felé teendő további lépésekhez”.
Az orosz elnök beszámolója szerint a háromoldalú találkozó több mint két órán át tartott. Előtte külön-külön is több mint két órán át tárgyalt az örmény és az azeri vezetővel.

“Az Oroszországi Föderáció mindent megtesz az Örményország és Azerbajdzsán közötti végleges rendezés érdekében” – mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy a felek megállapodtak a kapcsolattartás és a párbeszéd folytatásában, és tovább keresik a konfliktus lezárásához szükséges megoldásokat.

Putyin szerint Oroszország, Örményország és Azerbajdzsán megmutatta, hogy képes megegyezni a jövőről és hangsúlyozta, hogy a régióban élő összes nép érdekelt a kapcsolatok normalizálásában.

Putyin: le kell zárni a hegyi-karabahi konfliktust

Le kell zárni a sok éve tartó hegyi-karabahi konfliktust – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Szocsiban, ahol az örmény miniszterelnököt és az azeri elnököt fogadta kétoldalú megbeszéléseken.

Putyin a Nikol Pasinján örmény kormányfővel folyatott megbeszélésén emlékeztetett a három vezető korábbi tárgyalásaira, és arra, hogy örmény kérésre szeptemberben összehívták a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) vezetőinek rendkívüli ülését.

Megismételte, hogy Jereván Moszkva stratégiai partnere és szövetségese és hangoztatta a béke és a stabilitás biztosítása, valamint Örményország gazdasági és társadalmi fejlődése segítésének fontosságát.

Pasinján a találkozót követően a RIA Novosztyi hírügynökség szerint kijelentette, hogy elfogadhatónak tartja a hegyi-karabahi konfliktus megoldására Moszkva által javasolt projektet.

Ilham Aliyev azeri elnök a Putyinnal folytatott kétoldalú eszmecserén egyebek között arról beszélt, Baku öt alapelvet javasol a hegyi-karabahi kérdés megoldására. Aliyev azt hangoztatta, hogy a hegyi-karabahi konfliktus – a két évvel ezelőtti sikeres azeri hadjárat nyomán – “már történelem” és hogy most már az azeri-örmény viszony “normalizálására” kell összpontosítani .

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta gyakori fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmény és az azeri erők között. Az terület hovatartozásért folytatott első háború 1994-ben örmény győzelemmel zárult.

A térségben 2020 szeptemberében azeri offenzíva indult; Baku megkísérelte fegyveres erővel visszafoglalni az enklávét és környékét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A konfliktus újabb fellángolásának orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet vetett véget akkor, de a szembenálló felek között azóta is voltak villongások.

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑