Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 04. 21.

A béketárgyalások előtt Ankara befagyasztotta a volt jemeni elnök vagyonát

2016. 04. 21.

Csütörtökön ismét befagyasztották az egykori jemeni elnök, Ali Abdullah Saleh vagyonát Törökországban azzal indoklással, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel – írta a török kormány hivatalos közlönyében.

A vagyonzárolás kiterjed Saleh törökországi bankokban, más pénzügyi intézményekben és egyéb természetes és jogi személyektől bérelt széfekben tartott minden ingóságára. A döntés összhangban van az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival és listáival, valamint a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló török törvénnyel.

Két hónapig lehet fellebbezni a döntés ellen. Saleh vagyonát egyszer már befagyasztották Törökországban, tavaly augusztus 7-én, ami viszont február 26-ig volt hatályban.

A politikus 1978 és 1990 között Észak-Jemen, 1990 és 2012 között pedig egész Jemen elnöke volt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is vizsgálta az ügyet. A nyomozók arról tájékoztatták a testületet, hogy Saleh – gyaníthatóan – kormányzásának hosszú időszaka alatt Jemen éves GDP-jével egyenértékű, 60 milliárd dollárnyi vagyont halmozott fel készpénzben, aranyban, ingatlanokban és értékpapírokban, és ezt több mint 20 országban rejtette el álnéven és strómanokon keresztül.

Mellesleg a nyugat barát Salehot 2011-ben szaúdi és nyugati nyomásra elmozdították hatalmából, majd Rijadba menekült. Később viszont visszatért Jemenbe és a népi mozgalmak oldalára állt, akik szembementek a szaúdi érdekeket kiszolgáló Mansour Al-Hadi elnök ellen. A húszik segítségével elüldözték a Rijadhoz hű Hadit hatalmából, aminek következményekét létrejött egy Szaúd-Arábia vezette koalíció, ami több mint egy éven keresztül bombázta Jement. A háborúnak főként civil áldozatai voltak az ország infrastruktúrája teljesen tönkrement.

Szaúd-Arábia és Al-Hadi csapatai több alkalommal szövetkeztek az egyre erősödő Al-Kaida jemeni ágával és az Iszlám Állam dzsihadistáit is bevetették a Húszik és a népi mozgalmak csapatai ellen. Ali Abdullah Saleh volt jemeni elnök ekkor lépet be a konfliktusba a Húszik oldalán, ami szembement a szaúdi érdekekkel és kegyvesztett lett Rijadban.

Törökország Szaúd-Arábia szövetségese emiatt fagyasztotta be második alkalommal a Saleh vagyonát.

Orientalista.hu  – Zenobia

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑