Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 06. 10.

A böjt hatása az egyénre Ramadán idején

2016. 06. 10.

A böjtnek számos előnyös oldala létezik, melyek testi és lelki hatásokkal és előnyökkel járnak, és összességében általában nagy hatással bírnak az egyénre – a legfontosabbak ezek közül az erkölcsi vonatkozású hatások és a nevelő filozófia.

A korábban már említett empátián és együttérzés növelésén túl, további néhány fontos előny: kedvessé teszi az ember lelkét, erősíti az elszántságát és segít megtanulni uralkodni az ösztönökön.

Amikor az egyén az éhség és szomjúság ellenére böjtöl, távol tartva magtól az élelmiszert és a vizet, valamint a szexuális örömöket, akkor azt bizonyítja a gyakorlatban, hogy ő nem állat, amin az ösztönök uralkodnak, mivel képes fékezni a saját eredendően vad ösztöneit és le tudja győzni a testi vágyakat.

Tény, hogy a böjt legfontosabb filozófiája az a spirituális tapasztalat; hogy az az ember, akinek bármelyik pillanatban rendelkezésre állnak és elérhetőek a különböző ételek és italok, de megtapasztalja a szomjúságot vagy éhséget olyan, mint azok a fák, melyek a folyók közelében nőnek, vagy amiket a kertekben gondoznak. Ezek a fák sokkal kevésbé lesznek ellenállóak és rövidebb életűek is. Ha a víz nem éri őket néhány napig, azonnal kiszáradnak, kipusztulnak. Ezzel szemben azok a fák, amelyek a sziklák között nőnek, a hegyekben vagy a sivatagban, és erős viharok, perzselő napsugarak és zord tél „kényezteti” őket, meg vannak fosztva a luxustól, de erőssé, szívóssá és rendkívül ellenállóvá válnak!

Wass Albert: Fenyő a hegytetőn – Aki odatette, úgy rendelte: a tetőre kiállj! Se fagyban, se szélben ne retirálj! Verjen a vihar. Sorvadj el a napban. De soha se mással: de mindig magadban! Aki odatette azért tette oda, mert nagyon szerette. Vad vihar-kezével verte, szorozta, hogy azt a pogány lelkét, azt a dacos lelkét hófehérre mossa!

A böjt hasonlóan az ember lelkéhez támogatást nyújt – az ideiglenes korlátozásokért cserébe – a szilárd eltökéltség és a kitartás növeléséhez, és arra tanít, hogy szembe kell nézni a nehézségekkel, a súlyos eseményekkel és az ösztöneink korlátozásával, ami az ember szívét tisztává és világossá teszi.

Egy jól ismert hagyomány szerint a böjt pajzsként is szolgál a pokolban, a pokol tüze ellen és segít az egyén felemelkedésében. Nem állati szintre taszít, hanem az angyalok birodalmába emeli fel az embereket, amely azért is fontos, hogy védekezni tudjanak a gonosz ellen.

Orientalista.hu – (Persianews, Tebyan)

Megosztom:

,
Back to Top ↑