Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 10. 19.

A Boko Haramot választották az elrabolt lányok

2016. 10. 19.

Míg a nigériai kormány a chiboki lányok hazaengedésének feltételeiről egyezkedik a Boko Haram terrorszervezettel, a dzsihádistákkal élő lányok közül több mint százan nem akarják elhagyni a terroristákat.

Váratlan nehézségekbe ütközött a 2014. áprilisában elrabolt diáklányok kiszabadítása: míg a nigériai kormány 83 foglyul ejtett lány szabadon eresztéséről folytat tárgyalásokat a terrorszervezettel, több mint száz chiboki lány nem hajlandó hazatérni családjához – közölte Pogu Bitrus nigériai közösségi vezető kedden az Associated Press hírügynökséggel.

Bitrus szerint a lányoknak két okuk lehet a hazatérés megtagadására: a terroristák két év alatt sikeresen radikalizálták őket, vagy egyszerűen szégyellik magukat, mivel a legtöbben feleségül mentek dzsihádista harcosokhoz, és gyermekeket szültek nekik.

Múlt héten 21 chiboki lányt engedett el a terrorszervezet – a BBC nem hivatalos jelentése szerint öt dzsihádistát ajánlottak értük – a kormány és a Boko Haram közötti megállapodásnak köszönhetően. A hazatérésről megrázó videó készült, ahol a szülők könnyek közt ölelgetik két éve eltűnt gyermekeiket:

A lányoknak valószínűleg külföldre kell utazniuk, mivel a társadalom nem lesz olyan elnéző velük, mint családjuk, és megbélyegzik őket “dzsihádista múltjuk” miatt.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, AP)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑