Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2023. 03. 21.

A britek szegényített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

2023. 03. 21.

Az Egyesült Királyság “szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket” küld Ukrajnának – írja a Declassified UK.

Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton crossbench képviselő írásbeli parlamenti kérdésére válaszolva.

Goldie így nyilatkozott: “Az ilyen lövedékek rendkívül hatékonyak a modern harckocsik és páncélozott járművek legyőzésében”.

Oroszország korábban már figyelmeztetett, hogy “piszkos bombának” tekintené a gyengített urán felhasználását Ukrajnában.

A Kreml tisztviselője, Konsztantyin Gavrilov januárban azt mondta: “Ha Kijevet ilyen lövedékekkel látják el a NATO nehéz haditechnikai eszközeihez, akkor ezt úgy fogjuk tekinteni, mint piszkos bomba bevetését Oroszország ellen, az ebből fakadó összes következménnyel együtt”.

A GYENGÍTETT URÁNT TARTALMAZÓ LÖVEDÉKEK RÁKOS MEGBETEGEDÉSEKKEL ÉS SZÜLETÉSI RENDELLENESSÉGEKKEL HOZHATÓK ÖSSZEFÜGGÉSBE. EZEKET A NYUGATI SZÖVETSÉGES ERŐK SZÉLES KÖRBEN HASZNÁLTÁK IRAKBAN ÉS A MAI SZERBIA TERÜLETÉN.

A lövedékek radioaktívak, és a tudósok szerint az emberi egészségre gyakorolt mérgező hatásuk még jóval a konfliktusok befejezése után is érezhető.

A Fehér Ház szóvivője egy januári riporteri kérdésre nem volt hajlandó megerősíteni, hogy az USA szállít-e ilyen lövedékeket Ukrajnának.

Nagy-Britannia 14 Challenger 2 harckocsit küld Ukrajnának.

Orosz Hírek 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑