Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2022. 04. 27.

A CIA 2015 óta ukrán félkatonai csoportokat képez ki

2022. 04. 27.

Az amerikai FOX News számolt be az egy CIA tisztviselő nyilatkozatáról, mely szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség a 2014-es kijevi ,,színes forradalom,, után fegyveres félkatonai csoportok kiképzését kezdte meg Ukrajnában.

Egy másik korábbi CIA tisztviselő a szintén amerikai Yahoo News híroldalnak nyilatkozott arról a programról, melyet még az Obama kormány kezdeményezett, azonban a Trump kormányzat idején valósult meg, amit megörökölt a  Biden kormány is.

Elmondása szerint a program célja az volt, hogy az amerikai hírszerzés által megszervezett kijevi puccs után felkészítsék és felfegyverezzék azokat az ukrán csoportokat amiket későbbiekben be lehet vetni Oroszországgal szemben.  Ezzel bebizonyosodtt, hogy az amerikai kormány 2015 óta készült az Oroszország elleni háborúra.

2021 novemberében már felsorakoztatták őket az ukrán-orosz határon

Az egykori amerikai hírszerző tiszt, Ryan Hillsberg szerint ezeket az általuk kiképzett ukrán milíciák már tavaly év végén, tehát a februári fegyveres konfliktus kezdete előtti hónapokban már felsorakoztak az ukrán-orosz határ közelében.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője még december 12-én számolt be arról, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok katonai kiképzőket küldtek Ukrajnába, akik valószínűleg az orosz csapatokkal való konfrontációra készülnek fel.

Zakharova az orosz Krym 24 híroldalnak nyilatkozott arról, hogy Ukrajna több milliárd dolláros szerződések kötött ezekkel az ún. ,,külföldi tanácsadókkal,, akik jelentős mennyiségű fegyvert is vittek Kijev számára.

Az orosz védelmi minisztérium már tavaly novemberben beszámolt arról, hogy ezek a többnemzetiségű milíciák felsorakoznak az orosz határ mentén. A fegyveres milíciák mozgásával egyidőben az amerikai haditengerészet USS Porter, USS John Lenthall hadihajói és a USS Mount Whitney parancsnoki hajója megjelentek a Földközi-tengeren. Az amerikai légierő gépei pedig a Földközi tenger fölött kezdtek járőrözni, kevesebb mint 100 kilométerre az orosz határtól.

Az amerikai híroldalaknak és hírműsoroknak nyilatkozó Ryan Hillsberg 13 évig dolgozott a CIA műveleti tiszjeként. Külföldi hírszerző műveletekben vett részt és elsősorban a terror elhárítás, a nukleáris biztonsági kihívások , valamint a politikai instabilitás által generált esetleges veszélyek tartoztak a megfigyelési területéhez.

A Fox News interjút itt nézhetik  meg.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Mayadeen, Pravda.ru, FOX News)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑