Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 01. 03.

Az izraeli lobbi sikeresen megtorpedózta a Palesztin Állam létrehozását

2015. 01. 03.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök sürgette a hágai nemzetközi bíróságot, hogy utasítsa vissza a Palesztin Hatóság csatlakozásra benyújtott kérelmét, mivel a Palesztin Hatóság nem állam.

“Elvárjuk, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság utasítsa el a Palesztin Hatóság képmutató kérését, azon az alapon, hogy a Palesztin Hatóság nem állam. Ez egy olyan entitás, ami a Hamasz terrorista szervezethez köthető.”

Netanyahu azt követően tette ezt a nyilatkozatot, hogy Mahmud Abbász palesztin elnök benyújtotta a Nemzetközi Büntetőbírósághoz a PH csatlakozási kérelmét, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította a független palesztin állam megalapításáról döntő határozati tervet. A tagsági kérelem beadása egy újabb próbálkozás volt arra, hogy a palesztin területek izraeli megszállásának nemzetközi jogi alapú beavatkozással vessenek véget. Abbász az elutasítást követően bejelentette, hogy a sikeres csatlakozás esetén izraeli politikusok és katonai vezetők ellen fognak büntetőeljárásokat kezdeményezni a Gázai övezetben folytatott népirtásért.

Netanyahu a palesztin elnök nyilatkozatát követően kijelentette, minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy az izraeli katonákat megvédje a lehetséges büntetőeljárásoktól.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden utasította el azt a határozati tervet, ami kimondta volna a független palesztin állam megalapításának szükségességét. A szavazáson nyolc ország – köztük Oroszország – támogatta a dokumentum elfogadását, az Egyesült Államok és Ausztrália megvétózta azt, öt ország pedig tartózkodott a szavazástól. A határozat elfogadása érdekében legalább kilenc országnak kellett volna azt megszavaznia, beleértve az ENSZ BT öt állandó tagját is.

Izrael “megalapítása” idején a nemzetközi cionista mozgalom lobbi-tevékenységének volt köszönhető, hogy az ENSZ és más nemzetközi együttműködések támogatták a zsidó magánszemélyek által felvásárolt palesztin területek állammá nyilvánítását. A nemzetközi cionista lobbi több mint hat évtizeddel Izrael alapítása után újra megakadályozta, hogy a magánszemélyek által felvásárolt, illetve katonai erővel kisajátított területeken egy nemzetközileg elismert palesztin állam létezzen.

Izrael ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a palesztin nép függetlenségéért folytatott harc a diplomácia és tárgyalóasztal helyett továbbra is fegyverek által folyjon. A nemzetközi jogi ellehetetlenítés miatt Izrael lobbi-tevékenysége hozzájárult a térségben zajló népirtás folytatódásához, ami lehetetlenné teszi a helyzet békés rendezését.

Hidfő.net

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑