Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 10. 30.

A CitizenGO tovább küzd Leah Sharibuért

2018. 10. 30.

Folytatja Leah Sharibu kiszabadításáért indított kampányát a CitizenGO nevű nemzetközi keresztény szervezet. Petíciójukat, melyet Nigéria elnökének címeztek, eddig több mint kétszázezer támogató írta alá, számuk folyamatosan gyarapszik. A közeljövőben Genfben gyakorolnak nyomást a döntéshozókra, valamint demonstrációkat is szerveznek.

A Boko Haram terrorista csoport február 19-én elrabolt több mint 100 lányt Nigéria Dabchi településéről. Köztük volt az iskolás Leah Sharibu is, aki nem volt hajlandó megtagadni a hitét, amikor az iszlámra való áttérésre kötelezték őket. Ezért a Boko Haram bár többeket szabadon engedett, őt továbbra is fogva tartja. (A témában született cikkeinket itt böngészheti.)

Afrikai munkatársuk, Ann Kioko az életét kockáztatva vitte el a CitizenGO petícióját a nyáron Nigéria elnökének. Útközben Leah édesanyjával, Rebeccával is találkozott, aki megosztotta vele Leah történetének kiemelkedő részletét: “a Boko Haram emberei megkérdezték, hogy ki pogány közölük. Így hívnak minket, keresztényeket. Leah felemelte a kezét, és elmondta, hogy keresztény. Erre azt mondták neki, hogy ha ki szeretne szabadulni, és a barátaival szeretne menni, akkor el kell végeznie a Kalma Shahada-t, ami a keresztény hitről való lemondást jelenti. De ő azt válaszolta, hogy nem tud lemondani a hitéről, és így fogva tartják, amíg meg nem gondolja magát.”

Mivel a lány- több mint kétszázötven nap elteltével – még mindig nem szabadult ki, a CitizenGO aktivistái fokozni kívánják az érte folytatott küzdelem intenzitását. Meglátásuk szerint van rá remény, hogy valódi tettek kövessék a nigériai elnök ígéretét, miszerint biztonságban hazajuttatják Leaht. A szervezet úgy véli, az elnök nyilvános nyilatkozatában közrejátszott mindaz a civil nyomás, amit többek között akciójuk gyakoroltunk rá és a kormányára.

“Most az a feladatunk, hogy ahogy csak lehetséges, további nyomást gyakoroljunk az elnökre annak érdekében, hogy szavait tettekre is váltsa” – írja a CitizenGO magyar koordinátora, Zaymus Eszter, azt követően, hogy szeptemberben hét európai ország és az Egyesült Államok nigériai nagykövetségére juttatták el a nemzetközi szervezet petícióját, Leah Sharibu és a többi elrabolt lány szabadulásának kieszközölését kérve.

A keresztények és keresztény értékek védelméért síkra szálló civil szervezet folytatja az aláírásgyűjtést, melynek keretében világszerte több mint kétszázezer ember emelte fel szavát a Boko Haram által elrabolt lányok érdekében, a nigériai vezetők cselekvését szorgalmazva. Azt is tervezik, hogy további tüntetéseket tartanak nigériai nagykövetségek előtt.

November 6-án kezdik meg az ENSZ genfi székhelyén Nigéria általános felülvizsgálatát, amit azért tartanak időről időre, hogy megvizsgálják egy-egy ország emberi jogi helyzetét. “Jelenleg azon dolgozunk, hogy maximalizáljuk a közelgő esemény adta lehetőségeket, és felhívjuk a döntéshozók figyelmét az elrabolt lányokra, és a nigériai üldözött keresztényekre. Munkatársaink Genfbe utaznak, hogy személyesen járhassanak közbe Leah Sharibuért és társaiért” – tájékoztatta az S4C.News portált a szervezet.

A petíció aláírására ezen az oldalon nyílik lehetőség.

S4C.news

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑