Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Terrorizmus

2015. 12. 09.

A Daesh ellopja, Törökország közvetíti, Izrael megvásárolja!

2015. 12. 09.

A Daesh gazdasági tevékenységéről, különösen e terrorista csoport olajeladásairól egy ideje a korábbiaknál jóval több szó esik.

Az elmúlt időben egyre többször merül fel a kérdés, hogyan képes a Daesh Irak és Szíria olaját pénzzé tenni? A Daesh terrorista csoport megszerezte Irak és Szíria egyes olajban gazdag területeit, és elmondások szerint figyelemre méltó bevételre tesz szert az olajcsempészetből, olyannyira, hogy egyes megfigyelőktől kiérdemelte a „világ leggazdagabb terrorszervezete” címet. A Rusiya Al-Yaum hírügynökség ezzel kapcsolatban közölte, hogy a Daesh terrorista csoport az iraki és szíriai olajmezőkről naponta egy-másfél millió dollárnyi bevételre tesz szert.

A Daesh ezekről az olajmezőkről napi szinten mintegy 20-40 ezer hordó olajat termel ki. A „Daily Telegraph” angol napilap június hónapban arról adott hírt, hogy a takfiri csoport a Moszul környéki olaj eladásából és csempészetéből minden nap egymillió dollárnak megfelelő bevételhez jut.

Az olajeladás számít e terrorista csoport legfőbb bevételi forrásának, és egyben a legfőbb tényezőt is jelenti abban, hogy ez a csoport mind a mai napig fenn tudta tartani ellenőrzését a megszállt térségek felett. A Daesh ezekkel a pénzösszegekkel újra tudja építeni az infrastruktúráját és maradásra tudja bírni zsoldosait. De hogyan tudja a Daesh ezt az olajat pénzzé tenni? Egyes tudósítások rámutattak, hogy a Daesh olajának eladásában Törökországé a meghatározó szerep.

A Daesh által folytatott olajexport története 2014. július 5-re vezethető vissza. A Daesh kitermelte az első olajtételt az Adzsil olajmezőről és kivitte azt az iraki Kurdisztán térségéből. A Reuters ekkor egy tudósítást adott közzé, amely megmutatta, hogy a Daesh tagjai az észak-iraki területek megszállásával egy időben négy kisebb olajmezőt is a felügyeletük alá vontak. Észak-Irakban, Moszul városának közelében a Daesh két olajmezőt, a Nadzsmah és a Ghajjarah mezőket, Tikrit város közelében pedig szintén két olajmezőt, a Hamrin és Adzsil mezőket szállta meg. Elmondások szerint azok, akik az olajat e csoporttól megvásárolják, a szervezet ellenőrzése alatt álló útvonalakon, Kifri, illetve Ghadir Karim városon keresztül az olajfinomítók felé, vagy pedig az ellenőrzőpontokkal egyeztetve Makhmur városán keresztül Kurdisztán térségbe juttatják azt el.

A Daesh a szíriai Dajr ez-Zaur kormányzóság Koniko és al-Thayem mezők, valamint az iraki al-Nadzsmah és al-Ghajjarah mezők olaját földfelszín alatti tározókba pumpálja, és tankerekkel a kurdok által lakott Zakhu városába csempészi a törökországi Sirnak tartomány szomszédságában. A Rusiya Al-Yaum tájékoztatása szerint az olajcsempész maffia, amely kurd, török és izraeli kereskedőkből áll, minden nap 70-100 tankerhez jut a törökországi Silopi városában egy izraeli közvetítésével, aki „Farid doktor”, illetve ’Farid hadzsi” néven ismert. Ez az izraeli közvetítő, aki görög állampolgársággal rendelkezik, felelős az egyeztetésekért az olajmaffia és a három cég között, amelyek a Daesh olajának fő vásárlói. „Farid doktor” az olajmaffiával egyeztetve a Daesh nyersolaját hordónként 15-18 dollárért felvásárolja, majd három török kikötőn keresztül, a Mersin, Dorat-bol és Ceyhan kikötőkön át Izraelbe szállíttatja.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, a G20 országok legutóbbi csúcstalálkozóján, mely 2015. november 25-én Törökországban került megrendezésre, kijelentette: „Az ezen a csúcstalálkozón jelen lévő országok közül egyesek az olajcsempészetben együttműködnek a Daesh-el”. Oroszország új stratégiájában a légi csapások fokozása került napirendre a Daesh létfenntartó ütőerével és bevételi forrásával, vagyis az olajjal szemben, amely a nagyszabású és –volumenű értékesítések eredményeként éves szinten mintegy 800 millió dollár jövedelmet biztosít a csoport számára.

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, és külügyminisztere, Szergej Lavrov már korábban is jelezték, a megszerzett értesülések arra utalnak, hogy a Daesh az olaj felvásárlóival Törökországban bonyolítja olajügyleteit. Azután, hogy az orosz vadászgép Törökország célkeresztjébe került, Putyin ismét kijelentette, Törökország a Szu-24-es orosz repülőgépet a Szíriából induló olajcsempész útvonalak védelme érdekében lőtte le.

Putyin kiemelte: „Elég indokunk van arra, hogy kijelentsük, az orosz vadászgép Szíriában történő lelövéséről szóló döntés a Törökországba irányuló olajcsempész útvonalak védelmére született meg, és a szíriai türkmének megvédése nem egyéb kifogásnál”.

John Kiriakou, a CIA egykori ügynöke ezzel kapcsolatban szintén kijelentette, hogy a Daesh azzal, hogy olajvezetéket létesített Irakból Törökországba, rendkívüli jövedelemre tesz szert. A megszállt iraki olajlelőhelyek és Törökország területe között kiépített kapcsolat révén a Daesh olajkereskedelmét az olajat felvásárlókkal tovább tudta bővíteni. A Szíriai Szabad Hadsereg csoportosulás tagszerveinek egyes elemei szintén arról adtak hírt, hogy felvételekkel rendelkeznek a Daesh és Törökország között kötött olajszerződésekről.

A német Bild napilap „Oroszországnak igaza volt, a Daesh olaja Törökországba vándorol” címmel megjelent tudósításában azt írta, hogy Oroszország légi csapásai a takfiri cionista csoport, a Daesh által felügyelt olajlétesítmények ellen kivívták Törökország elégedetlenségét, mely valószínűsíthetően a legfőbb vásárlója e csoport olajának. A Kreml már egy ideje rendelkezett olyan értesüléssel, amely a Daesh csoport által Szíriában uralt térségek olajának Törökországba való szállításáról szólt. Ennek értelmében Törökország nem tudott szemet hunyni az orosz légierő támadásai felett, amelyeket az e csoportosulás felügyelete alatt álló olajlétesítmények ellen hajtott végre. Az igazság az, hogy amíg Törökország Szíria és Irak Daesh által elrabolt olaját közvetítőkön keresztül Izraelnek küldi, a Daesh terroristái is élvezhetik a magas olajjövedelmeket.

Az eddigiek értelmében egyértelmű, hogy Törökország a Daesh olajának legfőbb vásárlója, és ezzel együtt jelentős segítséget nyújt a Daesh létének fenntartásában. Kétségen felül való, hogy amennyiben a Daesh gazdasági ütőere el lesz vágva, a csoport legyőzése nem bizonyul majd túlságosan nehéz feladatnak.

Orientalista.hu 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑