Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2015. 12. 12.

A demokráciáról tárgyaltak egy abszolút monarchiában

2015. 12. 12.

Szaúd-Arábia meghívására Rijádban gyűltek össze a szíriai politikai és fegyveres szervezetek képviselői, hogy egy „többpárti” rendszerről és az összefogásról tárgyaljanak.

A migrációban alapított, külföldön székelő és gyakran szemben álló politikai tömörülések és a fegyveres szervezetek több száz tagja a szaúdi fővárosban, Rijádban vett részt a több napos egyeztetésen, hogy egy közös politikai álláspontot és egységes katonai tömörülést hozzanak létre.

Az álláspontok nehezen közeledtek egymáshoz, mert a kormányellenes csoportok között eltérőek az ideológiai nézetek. A politikai tömörülések többsége iszlamista nézetek vall, azonban mivel különböző országoktól kapják a támogatást, így gyakran egymás érdekei is szemben állnak.

Bár a Törökországban székelő Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) tagjai között a Muszlim Testvériség képviselőin kívül arab nacionalisták, keresztények, kurdok,  sőt még alaviták is vannak, de megalakulásuk óta több vezetőt váltottak le, mint bármelyik más tömörülés, amit az egység hiányának jeleként lehet értelmezni. Az SZNK még árnyék kormányt is alakított, amely a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) politikai szárnyát akarta képezni. A katonai vezetőkkel többször is nézetkülönbségbe keveredtek, mivel a fegyveres csoportok vezetői gyakran szembementek a politikai döntéshozók akaratával és saját döntéseket hoztak a harctereken. Mellesleg az árnyék kormány „egészségügyi minisztere” nem más, mint Dr. Walid Al-Bunni, aki évek óta nem járt szír területeken valamint Magyarország és Egyiptom között ingázik, hogy pénzadományt gyűjtsön a szinte teljesen megsemmisült Szíriai Arab Hadsereg helyére lépett terrorszervezeteknek.

A magyar kormány még 2012 év végén megszakította a diplomáciai kapcsolatot Damaszkusszal. Majd elismerte a Szíriai Nemzeti Koalíciót mint az ország törvényes képviselőjét. Az SZNK irodát nyitott Budapesten.

Bojkott a terroristák miatt

A 380 politikust összefogó Kamah szerint Rijadban olyan politikai szervezetek is meghívást kaptak, amelyeknek semmilyen támogatásuk sincs Szíriában.

A Heitham Manaa vezette Kamah tömörülés bojkottálta a konferenciát, mert több olyan szervezet is hivatalos volt rá, amely az Al-Kaidával szorosan együttműködik. Manaa szerint az Ahrar al-Sham és több fegyveres csoport is az Al-Kaida szíriai ágával, a Nuszra Fronttal áll szoros kapcsolatban.

Az Ahrar al-Shamot vezetője, Abu Yahia Al-Hamawi képviselte. A terrorszervezet erőssége: a polgári lakosság ellen elkövetett pokolgépes merényletek. A szervezet több libanoni települést is megtámadott, köztük Arsal városára is több tucat rakétát lőttek.

A Damaszkusz környékét terrorban tartó Iszlám Hadsereg dizsihadista szervezet vezetője, Zahran Alloush is jelen volt a konferencián. A terrorvezér arról híres, hogy beszédében a keresztény és alavita „hitetlenek” ellen uszítja harcosait.

Jelen volt még az Iszlám Front terrorszervezet képviselője is. Az ernyőszervezethez tizenkét kisebb terrorszervezet tartozik, és a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) helyét vette át.

A fő hiányzók

A Szíriai Demokratikus Front nevű ellenzéki csoportot és annak katonai ágát nem hívták meg Rijádba, de nem vett részt a csúcson a Kurd Felkelők Koalíciója sem. A két hónapja megalakult új fegyveres csoport főként a kurd YPG-re támaszkodik. Az Egyesült Államok támogatásával létrehozott Szíriai Demokratikus Front magához csalogatott néhány arab, türkmén, asszír, szír és örmény tagot is. A damaszkuszi kormányerőkkel való összetűzést elkerülik, az Iszlám Állammal és a többi fegyveres csoporttal viszont háborút vívnak. Az Egyesült Államoknak már kínosak voltak az öböl-menti finanszírozású és terrorszervezetekkel együttműködő dzsihadisták, így a kurdokra támaszkodva egy új katonai csoportot hozott létre, hogy megmaradjon befolyása az országban.

Szembementek a bécsi béketárgyalásokkal

Bár egységes politikai vagy katonai szervezetet nem sikerült létrehozni, a jövőbeli Szíria állami berendezkedéséről is csak részben egyeztek meg. Abban viszont konszenzusra jutottak, hogy nem értenek egyet a bécsi béketárgyalásokban a nagyhatalmak által közösen elfogadott döntésekkel.

Oroszország mellett több nyugati állam is egyetértett abban, hogy az átmeneti egységkormány megalakítása után Bashar Al-Assad még 1,5 évig vezetheti az országot, azt követően az emberek szabad választásokon döntik el, ki állhat az ország élére. A rijádi konferencia tagjai ezt nem fogadták el, ami tükrözi a fő finanszírozó szaúdi-katari-török triumvirátus álláspontját is.

Az abszolút monarchiából akarják megteremteni a szír demokráciát

Abszurd, hogy a világ legdiktatórikusabb országában ülésezik a „szíriai ellenzék” és az ország jövőjéről és demokratikus berendezkedéséről tárgyal. A résztvevők ráadásul a szaúdi fővárost választották meg a következő ülések székhelyéül is, melyek során a béketárgyalásokra küldendő delegáció tagjairól fognak majd dönteni. Míg a vahabita királyságban minden politikai párt be van tiltva, addig a szír „demokraták” a többpárti új rendszer alapjait vitatják meg.

Assad nem tárgyal terroristákkal

Amint Bashar Al-Assad szíriai elnök mondja, a damaszkuszi kormány nem fog olyan, ellenzékinek mondott delegációval egy tárgyalóasztalhoz ülni, amelynek soraiban terroristák vannak.

Assad elnök szerint már évek óta megnyitották annak a lehetőségét, hogy ellenzéki pártokkal és fegyveres csoportokkal egyeztessenek. Erre külön minisztériumot is létrehozott a damaszkuszi vezetés. A tárcát egy ellenzéki párt vezetőjének, Ali Hajdernek adták. A Nemzeti Megbékélés Minisztérium vezetőjének, aki egyben az SSNP szíriai szárnyának elnöke, is több tucat fegyveres szervezettel sikerült már megállapodnia a fegyverletételről és az ezzel járó amnesztiáról. A fegyveresek többsége már a Szíriai Arab Hadsereg kötelékén belül folytatta a harcot a terrorszervezetek ellen.

Nemzetközi reakciók

Oroszország valamint több állam is fenntartását fejezte ki a rijádi konferenciával kapcsolatban.  Moszkva szerint a politikai megoldást hátráltatja az a tény, hogy terrorszervezetek is képviseltették magukat.

Moszkva az Ahrar Al-Sham, az Iszlám Hadsereg és az Iszlám Front nevű csoportokat a terrorszervezetek listájára tenné. Szaúd-Arábia ezt ellenzi, az Egyesült Államok mélyen hallgat az ügyről. Washington szerint Rijádnak joga van arra, hogy kiket tart mérsékelt erőknek Szíriában.

John Kerry Párizsban a következőket nyilatkozta: van néhány gubanc a szíriai békéltetés fonalán, de egészen biztos abban, hogy ezeket ki lehet bogozni, ki fogják bogozni.

Szergej Lavrov előrelépésnek tekinti, hogy sikerült gyakorlati síkra terelni az alkudozást. Megállapodtak abban, hogy az ellenzéki fegyveres szervezetek közül kiszűrik a terrorcsoportokat, illetve hogy összehoznak egy ellenzéki delegációt, amely tárgyalhat a kormánnyal Szíriában. Ha ezt a két házi feladatot elvégezték – tette hozzá az orosz külügyminiszter -, akár már a jövő héten összehívhatják a szíriai békéltetésben résztvevőket és folytathatják a tárgyalásokat.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑