Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 11. 10.

A Dnyeper bal partjára vonják vissza az orosz erőket

2022. 11. 10.

Elrendelte az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében szerdán Szergej Sojgu védelmi miniszter.

A “különleges hadművelet” egyesített hadseregcsoportjának parancsnoka, Szergej Szurovikin bejelentette, hogy a kivonulási manővert a közeljövőben hajtják végre. A hadseregcsoport parancsnokságán, a védelmi tárcavezetőnek kamerák előtt tett bejelentésében Szurovikin azt hangoztatta, hogy az ukrán fegyveres erőknek tervei vannak a kahovkai vízerőmű alatti ártér elárasztására – közölte az MTI.

“A jelenlegi helyzet átfogó felmérése után javasolom a védelemnek a Dnyeper bal partján való felvételét ” – Szurovikin.

“Tisztában vagyok vele, hogy ez egy nagyon nehéz döntés. Ugyanakkor az a legfontosabb, hogy megóvjuk katonáink életét, és egészében véve a csapatok harcképességét. Ezenkívül felszabadul az erők és eszközök egy része, amely a műveleti övezet más részein aktív műveletekhez lesz felhasználva, beleértve a támadó jellegűeket is” – tette hozzá.

“Egyetértek az ön következtetéseivel és javaslataival. Számunkra az orosz katonák élete és épsége mindig prioritást élvez” – válaszolta Sojgu.

Az orosz erők február 24-én, az ukrajnai háború első napján kezdték meg a harcot Herszonért. A város, amelyet március 3-án foglaltak el, mindeddig az orosz hadsereg ellenőrzése alatt maradt. Az elmúlt hetek során a Dnyeper jobb partjáról a helyi hatóságok szerint mintegy 80 ezer civilt evakuáltak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án írta alá a négy ukrajnai régió, köztük Herszon megye Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződéseket. A területeket a szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazást követően annektálták.

Kadirov és a Wagner csoport szerint is helyes döntést hozott Szurovikin

Ramzan Kadirov csecsen vezető és Jevgenyij Prigozsin a “Wagner” tulajdonosa a korábbi átcsoportosításokkal ellentétben, most támogatta az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára Herszonnál. Korábban Prigozsin és Kadirov is bírálta a hasonló döntést Limannál, most is a Telegramon reagáltak – közölte az Orosz Hírek.

“A döntés a Dnyeper jobb partjáról történő csapatkivonásról nem könnyű, de a parancsnokság szándékáról sokat elmond, hogy felelősséget vállal a katonák életéért. A csapatok minimális veszteségekkel történő kivonása Szurovikin érdeme, ami nem az orosz fegyverek becsületére tesz, hanem a parancsnok személyes tulajdonságait hangsúlyozza, aki olyan emberként cselekedett, aki nem fél a felelősségtől” – mondta Prigozsin.

Kadirov is támogatja Szurovikin döntését:

Szurovikin ezer katonát mentett meg egy tényleges bekerítésben. Miután mérlegelte az összes érvet és ellenérvet, Szurovikin tábornok nehéz, de helyes döntést hozott az értelmetlen áldozatvállalás a nagy horderejű nyilatkozatok kedvéért és a katonák felbecsülhetetlen értékű életének megmentése között.

▪️Herszon nagyon nehéz terület az állandó, rendszeres lőszerellátás és az erős, megbízható hátország kialakításának lehetősége nélkül. Miért nem tették ezt a különleges művelet első napjaitól kezdve? Ez egy másik kérdés. De ebben a nehéz helyzetben a tábornok bölcsen és előrelátóan cselekedett – evakuálta a polgári lakosságot és elrendelte az átcsoportosítást.

▪️ Azt, hogy Herszon nehéz harci terület volt, mindenki tudta a különleges művelet első napjaitól kezdve. Az egységeim katonái is arról számoltak be, hogy nagyon nehéz volt azon a területen harcolni. Igen, meg lehet tartani, némi lőszert be lehet hozni, de ennek sok emberélet lesz az ára. És ez a prognózis nem felel meg nekünk.

▪️Ezért gondolom, hogy Szurovikin igazi harci tábornokként viselkedett, aki nem fél a kritikától. Ő felelős az emberekért. Ő tudja a legjobban – írta Kadirov.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑