Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2022. 04. 19.

A fenyegetések ellenére India tovább növeli kereskedelmét Oroszországgal

2022. 04. 19.

Hetekkel azután, hogy kedvezményes áron vásárolt orosz nyersolajat, India a szankciókkal sújtott Oroszországból származó szénvásárlásainak jelentős növelésére készül. A világ hatodik legnagyobb gazdasága az energiabiztonságára összpontosít, figyelmen kívül hagyva az USA és szövetségesei Moszkva elszigetelésére tett kísérleteit.

Márciusban az Oroszországból Indiába érkező szénimport a jelentések szerint kétéves csúcsra emelkedett. Az ázsiai ország 1,04 millió tonna orosz szenet vásárolt, ami 2020 januárja óta a legmagasabb mennyiség – idézi Matthew Boyle-t, a Kpler árutermék-elemző cég vezető elemzőjét a CNBC.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten aláírta az orosz szén importjának tilalmát a nyersolajjal, benzinnel, kőolajtermékekkel, olajokkal és cseppfolyósított gázzal együtt, a Moszkva elleni újabb büntetőintézkedések részeként, az ukrajnai katonai művelet miatt – közölte az Orosz Hírek.hu.

Ezután az Európai Bizottság is javasolta az orosz energiaimport, köztük a szén behozatalának betiltását. A blokk döntéshozói azonban nem tudtak megállapodni az új szankciócsomagról.

A piacok azt gyanítják, hogy India és Kína növelheti az Oroszországból származó szénimportot, ami ellensúlyozná az orosz szénbehozatalra vonatkozó hivatalos uniós tilalom hatását” – mondta Vivek Dhar, a Commonwealth Bank of Australia bányászati és energetikai nyersanyagkutatási igazgatója a médiának.

A múlt héten Ramchandra Prasad Szingh indiai acélminiszter azt mondta, hogy az ország meg kívánja duplázni az orosz kokszszén behozatalát, amely az acélgyártás létfontosságú összetevője. Szingh hozzátette, hogy India 4,5 millió tonnát importált, de nem jelölte meg, hogy ez a mennyiség milyen időszakra vonatkozik.

A Nemzetközi Energiaügynökség 2021-es kilátásai szerint India villamosenergia-termelésének közel 70%-át a szén adja. Az ország Kína után a világ második legnagyobb szénfogyasztója és importőre. Tavaly Indiát szénhiány sújtotta, miközben a járvány utáni villamosenergia-igény ugrásszerűen megnőtt.

Oroszország a világ hatodik legnagyobb széntermelője. A jelentések szerint 2020-ban az ország szénkivitelének 54%-a Ázsiába, míg 31%-a Európába irányult.

“A nyugati figyelmeztetések ellenére India továbbra is az Oroszországgal fenntartott ellátási láncra támaszkodik az olyan természeti erőforrások, mint az olaj és a szén tekintetében” – magyarázta Samir N. Kapadia, a Vogel Group kormányzati kapcsolatokkal foglalkozó tanácsadó cég kereskedelmi vezetője.

Az elemző szerint egy devizacsere-megállapodás segítené a partnereket abban, hogy “megkerüljenek néhány finanszírozási kihívást a piacon”.

Indiába látogat Boris Johnson, hogy lebeszélje a miniszterelnököt a moszkvai függőségről

A tárgyalások középpontjában a védelmi és a kereskedelmi kérdések lesznek. A héten Indiába utazik Boris Johnson brit miniszterelnök azzal a céllal, hogy megerősítse a biztonsági kapcsolatokat az országgal, írta meg az Index a BBC beszámolója alapján – írta a Mandiner.hu.

Johnson pénteken Újdelhiben találkozik Narendra Modi indiai miniszterelnökkel. A tárgyalások középpontjában a védelmi és a kereskedelmi kérdések lesznek. Az Egyesült Királyság Ukrajna orosz megszállásának kezdete óta próbálja meggyőzni Indiát, hogy csökkentse Moszkvától való függőségét.

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑