Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 02. 13.

A forradalom ötödik évfordulóján alig emlékeztek meg Egyiptomban

2016. 02. 13.

Öt évvel ezelőtt tömegek ünnepelték Hoszni Mubarak lemondását Egyiptomban, tegnap alig emlékeztek meg az évfordulón.

Nyomát sem látni az öt évvel ezelőtt eseményeknek. Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt pár hét alatt a tüntető tömeg elmozdította hatalmából és a három évtizedes autokrata uralom végett ért a Nílus mentén.

Hamar kiderült, hogy az ország politikai rendszere nem érett meg a változásra, hiszen a választásokon nyert Muszlim Testvériségnek csak egy elfuserált iszlamista kormányzást sikerült összehozni.

A testvériség által támogatott Mohamed Morszi elnököt szintén hamar elsöpörte az egyiptomi nép és egy katonai beavatkozásnak köszönhetően Egyiptom visszatért a korábbi rendszerhez hasonló vezetéshez. Abd Al-Fattah Al-Sisi, Mubarak idején is befolyásos katonatiszt vette át a hatalmat, a szélsőséges iszlamista Muszlim Testvériséget betiltotta és terrorszervezetnek minősítette.

Egyiptomiak egy része kiábrándult az úgymond forradalomból, sokan úgy vélik, hogy az elmúlt öt év csak visszatartotta az országot a fejlődéstől, mások szerint hosszú időnek kell eltelnie míg egy új rendszer épül ki az országban.

Orientalista.hu  – Zenobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑