Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2017. 10. 21.

A forrongó Szíriát képviseli Nyíregyházán Tamam Habib

2017. 10. 21.

A keresztény Tamam Habib az egészségügyi szociális munka mesterszak angol nyelvű képzésében vesz részt Nyíregyházán egy a magyar kormány által indított ösztöndíj keretében.

Tamam Habib a háború sújtotta Szíriából érkezett Nyíregyházára. Egyike annak a tizenhárom külföldi hallgatónak, akik részt vesznek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán szeptembertől az egészségügyi szociális munka mesterszak angol nyelvű képzésében.

“Nekünk, akik eljöttünk Szíriából, nagy a felelősségünk az újraépítésben.”

A gyógyszerész végzettségű fiatalember a Damaszkusztól 220 kilométerre fekvő, nyugat-szíriai Tartúsz városából utazott el az ismeretlenbe.

„Félreértés ne essék, nem menekültem, hiszen ahol élek, ott nincs háború. Viszont annak hatásai kihatnak az ország békés részeire is” – tisztázta Tamam Habib, aki a magyar kormány által az idén megalapított Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak program támogatásával tanulhat az egészségügyi karon nigériai, jordániai és egyiptomi társaival. A karon az idei az első tanév, amikor külföldi hallgatókat is fogadhatnak, mivel a mesterszakot angol nyelven is sikeresen akkreditáltatták.

Tamam Habib

„A facebook-on találtam rá a lehetőségre. Mindenképpen szerettem volna külföldre menni” – állította, majd kitért országa jelenlegi helyzetére:

„Tartúsz és környéke békés. A háború gazdasági szankciókat vont maga után, az általános politikai hangulat pedig egy külön történet. Előfordul, hogy hetekig nincs gáz, tizenkét órán át van világítás, és drága az internet, az infláció mértéke a tízszeresére nőtt ott, ahol egyébként nem ropognak a fegyverek.”

“Tartúsz és környéke békés.”

Korábban Magyarországról nem voltak konkrét információi, de amikor megkapta az ösztöndíjat, egyre többet olvasott, majd a saját bőrén tapasztalta meg az idegen környezet hatását.

„Amikor a budapesti repülőtéren leszálltam, fogalmam sem volt, hogyan lehet eljutni a Nyugatiba. Megkérdeztem egy fiatal lányt, aki nem tudott angolul. De nem rázott le, készségesen elvitt oda. Meglepődtem a gesztusán. Utána az otthoniaknak mondtam is, hogy ez hihetetlen. Nem beszélt közös nyelvet, és mégis kedves volt.

Az első benyomásom máris nagyon jó volt az országról. Sokan csak Párizst és Berlint ismerik nálunk, szerintem Budapest és Bécs szebb. Magyarország biztonságos, Nyíregyházán pedig szívélyesen fogadtak. Kíváncsian várom a képzést.

Az a célom, hogy ha majd a kitágult horizonttal visszatérek a hazámba, akkor lesz munkám, és a gyakorlatban kamatoztathatom a tudást. Nekünk, akik eljöttünk Szíriából, nagy a felelősségünk az újraépítésben” – jegyezte meg végezetül Tamam Habib.

Orientalista.hu – Szabolcs Online

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑