Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2015. 11. 22.

A francia diplomácia Pozsonnyal kezdett egyeztetést egy esetleges katonai segítségnyújtásról

2015. 11. 22.

A szlovák védelmi tárca Párizs megkeresése alapján egyeztetésbe kezdett egy Franciaországnak nyújtandó esetleges katonai segítségnyújtásról – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szombaton.

Az egyeztetésre azzal összefüggésben került sor, hogy Franciaország kedden hivatalosan felkérte az Európai Unió többi tagországát, hogy segítsék az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcát.

A várhatóan a jövő héten folytatódó egyeztetések első – pénteken Pozsonyban megtartott – körén Milos Koterec, a pozsonyi védelmi tárca államtitkára és Didier Lopinot, Franciaország pozsonyi nagykövete vett részt. – írta az MTI.

“A francia féltől megkaptuk az első megkeresést, ez egy általános igényt tartalmaz” – idézte a TASR Koterec nyilatkozatát, aki szerint Szlovákia a vegyi, biológiai, és radiológiai védelem terén tud felajánlásokat tenni, illetve ugyancsak szóba jöhet, hogy robbanóanyag hatástalanítására szakosodott specialistákat, logisztikai erőket, különleges alakulatokat, valamint hírszerzési szakembereket ajánljon fel. Koterec hozzátette: a konkrétumokról a további egyeztetések során születhet megegyezés, ezekre két héten belül kerül sor.

Párizs az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcához az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikke 7. bekezdésére hivatkozva kért segítséget. Ez kimondja, hogy “a tagállamok valamelyikének területe elleni fegyveres támadás esetén a többi tagállam – az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikkével összhangban – köteles minden rendelkezésére álló segítséget és támogatást megadni”.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑