Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2015. 11. 21.

A francia titkosszolgálat Damaszkuszhoz közeledik

2015. 11. 21.

A párizsi merényletek után a francia titkosszolgálat lépéseket fontolgat Damaszkusz felé, hogy visszaállítsa a két ország közötti informális kapcsolatot.

Az Iszlám Állam párizsi mészárlása után, a francia vezetés talán rájött arra, hogy a modernkori terrorizmus ellen eredménytelenül lehet harcolni ha, nincs együttműködés a damaszkuszi vezetéssel.

Egy neve elhallgatását kérő libanoni tisztviselő szerint a francia titkosszolgálat utasította a Bejrútban lévő ügynökeit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a damaszkuszi kormánnyal, hogy előkészítsék a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását, és a két ország együttműködését a terrorizmus ellen illetve, az információk megosztását a titkosszolgálatok között az Európában és a Közel-Keleten tevékenykedő terroristákról.

Korábban Bashar Al-Assad szíriai elnök a párizsi merénylet után részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak, és felajánlotta az országa segítségét a tettesek felderítésében.

Assad a terroristák ellen közös harcért és az információk átadásáért azt kérte cserébe, hogy Párizs hangnemében finomítson a Damaszkuszhoz kötődő nyilatkozataiban.

A szíriai titkosszolgálatok (közel egy tucat van) és a hadsereg rengeteg anyagot, információt gyűjtött össze az évek során, a Közel-Keleten működő terrorszervezetekről és azoknak az európai sejtjeiről.

A szeptember végén kezdődő orosz légitámadások az Iszlám Állam és a Nuszra Front ellen azért érnek el eredményeket és végződik egy-egy akció sikerrel, mert Moszkva Washingtonnal ellentétben együttműködik Damaszkusszal.

A francia titkosszolgálat azon lesz, hogy a háttérben konszolidálja a két ország viszonyát és politikai álláspontokat is közelebb hozza a felek között.

A libanoni tisztviselő szerint nem véletlen, hogy a bejrúti francia ügynökök aktivizálták magukat, és információ csatornákat próbálnak kiépíteni a szírekkel, hiszen a nyár folyamán a szíriai biztonságiak kiszivárogtattak egy anyagot, amiben a szíriai hírszerzés Párizst jelöli meg fő célpontjának a Szíriából napi szinten 100-150 menekült köntösbe burkolódzott terroristának.

Az Iszlám Állam lehetséges európai célpontjait összefoglaló anyagban Top 10 helyen végzett Budapest és Belgrád is. Az előbbi a magyar kormány határozott menekült politikája és határzára miatt, az utóbbinak a Jugoszláviai háborúban betöltött szerepe miatt válhat az Iszlám Állam célpontjává.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑