Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 11. 01.

A franciák többsége támogatja Assad elnököt – Párizsban oroszbarát tüntetést tartottak

2015. 11. 01.

Felmérések szerint Franciaország lakossága 72 százalékban Assadot hagyná Szíria elnöki székében. Tegnap a francia fővárosban az Eiffel torony mellett szimpátiatüntetést tartottak az orosz légierő szíriai beavatkozása mellett.

Egy jelenlegi felmérés eredményei azt mutatják, hogy a francia lakosság két harmada Bashar Al -Assadot szeretné meghagyni Szíria elnökének.

A szavazás szerint, amit egy francia napilap a Le Figaro végzett csütörtökön, a 21,314 megkérdezett felnőtt személyek 72 %-ban nemet mondtak arra a kérdésre miszerint a Nyugatnak fel kellene e kérnie Bashar Al-Assadot, hogy elhagyja a szíriai elnöki széket.

A felérést a bécsi nemzetközi találkozó előtt készült, amit pénteken rendeztek az osztrák fővárosban, hogy megtárgyalják a szíriai helyzet megoldását.

Az Egyesült Államok ismétlődően csak azt követelte, hogy Bashar Al-Assad mondjon le és az általuk támogatott a kormánnyal szemben álló ellenzéknek adja át a hatalmat.

Ban Ki-Mun ENSZ főtitkár egy szombati interjújában azt mondta, hogy csakis a szíriai nép döntheti el, hogy Bashar Al-Assadnak távoznia kell vagy sem és senki más, főleg nem a nyugati gazdasági hatalmak ebbe nem szólhatnak bele.

Orosz párti tüntetés Párizsban

Október 31.-én szombaton Párizsban francia civil szervezetek segítségével szimpátiatüntetést tartottak az Orosz Légierő szíriai Iszlám Állam elleni bombázása mellett.

A tüntetők szerint az európai politikusok közül egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnök harcol a terroristák ellen, ő az, aki szembemegy a nemzetközi terrorizmussal.

A szíriai külföld által szponzorált krízis kezdete 2011 március óta számos militáns csoport keletkezett beleértve ebbe a Daesh avagy az Iszlám Állam néven ismert terrorcsoportot és az USA által szponzorált Szíriai Szabad Hadsereget, akiknek a céljuk semmivel sem különbözik a terroristákétól.

Szír-magyar kapcsolatok

Magyarország 2012 decemberében minden előzetes indoklás nélkül megszüntette diplomáciai kapcsolatát Szíriával. Európában és a térségben először zárta be a szíriai nagykövetséget és utasította ki a szír diplomatákat, ezzel igazodott az Egyesült Államok külpolitikájához.

2015 őszétől az országban kialakult menekültválság hatására a magyar kormány politikusai több alkalommal is tettek olyan kijelentést, ami a damaszkuszi kormány legitimizálását jelentheti. Orbán Viktor miniszterelnök, szerint a Nyugat túldémonizálta Assadot,  Szijjártó Péter külgazdasági és külpolitikai miniszter szerint mindenképp politikai megoldás kell a háború befejezéséhez, Németh Zsolt a parlament külügyi biztosságának elnöke szerint Assad sorsáról a szíriai népnek kell döntenie.

Október közepén Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke felszólította a kormányt, hogy állítsa helyre a diplomáciai kapcsolatokat Bashar Al-Assad kormányával.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑