Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 12. 25.

A Gázai övezet is karácsonyi lázban ég

2018. 12. 25.

Nem csak Európában, de a Közel-Keleten is meggyújtották a negyedik adventi gyertyát és sokan várják a karácsony beköszöntét. A Gázai övezetben azonban korántsem felhőtlen az ünnep.

A blokád miatt kialakult gazdasági válság a keresztényeket is érinti, így az ünnepi asztal idén is üres marad a régióban rekedt 400 családnál. Ráadásul a keresztények a határzár miatt Jeruzsálembe vagy a ciszjordániai Betlehembe sem utazhatnak el, hogy Jézus születését ünnepeljék.

– A karácsony az egész világ számára fontos, de miért? Mert Isten szeretetet küldött a Földre, hogy megóvja az embereket a háborúktól és békét teremtsen – magyarázta Alexos, görögkatolikus érsek.

Az izraeli szabályok szerint egyetlen 16 és 35 év közötti fiatal sem lépheti át a határt, de a hatóságok indoklás nélkül elutasíthatják bárki kérelmét.

– Mindannyian folyamodtunk engedélyért, hogy meglátogathassuk a születés templomát, de 500 ember nem ment át a biztonsági ellenőrzésen – panaszkodott a fiatal keresztények szervezetének vezetője, Elias Jelda.

Bár hivatalosan csak Izraelen belül szeretnének utazni, a valóságban Betlehemig két határátkelőn kell átjutniuk a gázaiaknak, ami képtelenségnek tűnik sokak számára.

– Izrael megtiltotta számomra az utazást. Minden évben engedélyt kérek, hogy elmehessek imádkozni a születés templomához, de az elmúlt 10 évben egyszer sem kaptam választ – mesélte egy keresztény újságíró, Sohail Tarazy.

A szeretet és a szolidaritás azonban így is utat tör magának. Azok, akik nem hagyhatták el az övezetet idén is Gáza város főterén ünneplik majd a karácsonyt, muszlim társaikkal karöltve. A fiatal keresztények abban bíznak, hogy este mindenki békében fogja körülállni a főtéren felállított, és vasárnap kivilágított karácsonyfát.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑