Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 11. 03.

A Golánon élő szír drúzok nekimentek a megszálló izraeli hadsereg kerítésének (videó)

2017. 11. 03.

A megszállt Golán fennsíkon élő szír drúzok egy csoportja áttörte a határt Szíria felé, hogy segítséget nyújtsanak a drúz testvéreiknek akiket Izrael támogatásával az iszlamista fegyveresek teljesen körbevettek.

A cionista állam által megszállt  szír területen élő több száz drúz tüntetett pénteken, akik közül ötvenen rést vágtak a drótkerítésen, és elindultak Szíria felé, hogy segítséget nyújtsanak a határ túloldalán található Hader nevű drúz faluban élő rokonaiknak.

.

Az izraeli katonák visszahozták őket még mielőtt Szíriába értek volna – jelentette az izraeli közszolgálati rádió pénteken.

A határon még egy további biztonsági zóna található a szíriai fenségterület előtt, és az izraeli hadsereg katonái ebből az övezetből visszatérítették őket az ország területére.

A drúzok haragját az okozta, hogy reggel Haderben kilenc ember meghalt és 23 megsebesült a falut ostromló dzsihadista szélsőségesek pokolgépes támadásában, majd tűzharc bontakozott ki a dzsihadisták és a Szíriai Arab Hadsereg katonái között, újabb emberéleteket követelve.

A Golán fennsíkon élő drúzok szerint a határ mentén fekvű Hader falut teljesen körbevették az iszlamista fegyveresek.

A terroristák az Izrael által megszállt Golán fennsíkon keresztül jutottak el a szír Hader faluba megkerülve a Szíriai Arab Hadsereg állásait.

– mondta a goláni szír drúz.

A dzsihadista terroristák  izraeli támogatással pénteken megpróbálták elfoglalni a délnyugat-szíriai falut, de a szír katonák és a helyi nemzetvédelmi erők sikeresen ellenáltal a támadásnak.

Izrael 1967-es háborúban megszállta a szíriai Golán fennsíkot.  Ötven éve szír lakosság nagyrésze elemenkült, de három falu lakossága nem hagyta el szülőföldjét.

2011-ben kitört szíriai konfliktusban a Golán-fennsíkon élő szír drúzok az anyaországban élő testvéreikkel egyetemben Bashar Al-Assad szír elnök és az ország hadserege mellett foglaltak állást. A megszállt területen élő drúzok nem egyszer tartottak szimpátiatüntetést a Szíriai Arab Hadereg mellett. Legutóbb a mártírhalált halt Issam Zaher Al-Deen tábornok Deir Ezzor városának hős védőjének tiszteletére tartottak felvonulást a megszállt golánon fekvő Majd Al-Shamas városban.

Orientalista.hu – Sinoda

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑