Cadmus fordítás Cadmus
Történelem

2016. 09. 07.

A Gyömölcsöskert hadművelet

2016. 09. 07.

A Gyümölcsöskert hadművelet (héber betűkkel מבצע בוסתן Mivca búsztán, izraeli angol átírással Mivtza bustan) légitámadásvolt Szíriában, Deir Ezzor tartományban, melyet az Izraeli Légierő hajtott végre 2007. szeptember 6-án éjfél körül.

A támadás célja egy feltehetően észak-koreai segítséggel épült, katonai célú atomreaktor vagy egyéb nukleáris létesítmény volt, melyet a támadó repülőgépeknek, melyek egyes feltételezések szerint az Izraeli Légierő F–16I Soufa, mások szerint a 69. század F–15I Raam vadászbombázó repülőgépei voltak, sikerült megsemmisítenie, a légicsapásban a hírek szerint tízen életüket vesztették, részben észak-koreaiak. Bár a légicsapás tényét Izrael és Szíria is elismerte, nagyon kevés információ látott napvilágot, ezek is gyakran kiszivárogtatások vagy feltételezések, melyekkel kapcsolatban sok ellentmondás merült föl.

.

Előzmények

Észak-Koreából 2002 óta érkeztek Szíriába gyanús hajószállítmányok, de a Moszad az épülő reaktort csak 2007 nyarának elején fedezte fel, valószínűleg részben annak jó álcázása miatt. A létesítményt ugyanis nem vette körbe semmilyen kerítés, nem telepítettek közelébe légvédelmi rakétákat, és szigorúan tiltották az elektronikus informatikai eszközök használatát, az építkezésen csak futárok útján kommunikáltak. A létesítménybe Izraelnek sikerült kémet juttatnia, aki mintát lopott az ott találtplutóniumból (azt észak-koreai eredetűnek találták), majd augusztusban egy helikopterrel kirakott kommandó fotókat készített és talajmintát vett.

A támadás

A légicsapás előtti napon az Izraeli Védelmi Erők kommandója érkezett a helyszínre, valószínűleg azért, hogy a célpontotlézerrel meg tudja jelölni. Az éjszaka végrehajtott légitámadás során valószínűleg az intenzív rádióelektronikai zavarás mellett először alkalmaztak az amerikai Suterhez hasonló rádióelektronikai támadást,[1] melynek során a légvédelmi hálózattal, arádiólokátorok érzékelőinek manipulációjával, a levegőből történt megfelelő zavarással, nem létező célok jelenlétét hitetik el, a hálózat kulcsfontosságú elemeit pedig időlegesen használhatatlanná teszik. A repülőgépek a manőverek során török légteret is érintettek, ezt bizonyítja, hogy pár nappal később Törökországban, a szír határ közelében, izraeli tüzelőanyag-póttartályokat találtak, ami miatt Törökország tiltakozott. A csapást 227 kilogrammos lézerirányítású bombákkal és AGM–65 Maverick rakétákkal hajtották végre.

Következmények

A légicsapást csak Szíria és Észak-Korea ítélte el, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség viszont vizsgálatot indított, melynek eredményeként valóban sikerült a létesítmény környékén nem természetes eredetű uránt kimutatni. A létesítmény legalábbis veszélyes jellegét valószínűsíti, hogy a légicsapás után a romot nagyon gyorsan betemették földdel, föltehetően azért, hogy a kikerülő radioaktív sugárzást minimalizálják.

Orientalista.hu – Wikipédia

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑