Cadmus fordítás Cadmus
Kína

2023. 03. 15.

A hadsereg megerősítésére szólított fel az újraválasztott kínai elnök

2023. 03. 15.

A közbiztonság és a hadsereg megerősítésére szólított fel Hszi Csin-ping kínai államfő hétfőn, a parlament előtt elmondott beszédében.

Az országnak korszerűsítenie kell hadseregét, hogy az “nagy kínai acélfallá” válhasson – mondta az éves parlamenti ülésszakot lezáró felszólalásban a kínai elnök.

“A biztonság a fejlődés alapja , a stabilitás pedig a jólét előfeltétele” – emelte ki Hszi Csin-ping.

A harmadszor is elnökké választott Hszi szerint új korszak kezdődött, amelyben meg kell erősíteni a hadsereget, korszerűsíteni kell a fegyverzetet és egyéb katonai felszereléseket, továbbá javítani kell a hadsereg stratégiai képességein.

Az elnök a múlt héten a hadsereg és a katonai rendészet képviselői előtt arról beszélt, hogy Kínának javítani kell védelmi erőforrásainak kihasználtságán, hogy háborúkat megnyerni tudó erős hadserege legyen. Ezután bejelentették, hogy “a világban növekvő feszültségek és a globális bizonytalanság miatt” Kína 7,2 százalékkal növeli védelmi kiadásait.

Hétfői beszédében Hszi Csin-ping arról is beszélt, hogy Kínának technikai téren önállóbbnak és erősebbnek kell lennie. Ez a megállapítása az Egyesült Államok azon lépéseit követte, amelyekkel meggátolta, hogy Kína fejlett nyugati technológiákhoz jusson hozzá egyebek között a chipgyártás terén.

Hszi Csin-ping hétfőn kitért az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvanra is, amelyre saját területe részeként tekint. Kijelentette, hogy Kínának fel kell lépnie minden szakadár és függetlenedésre törekvő tevékenység ellen, valamint a külső erők befolyásolási kísérletei ellen is.

Kína új miniszterelnöke az együttműködés fokozására szólította fel az Egyesült Államokat

Kína új miniszterelnöke az együttműködés fokozására szólította fel az Egyesült Államokat
Peking, 2023. március 13., hétfő (MTI/dpa) – Az együttműködés fokozására szólította fel az Egyesült Államokat hétfőn Kína új miniszterelnöke Pekingben, a parlament éves ülésének végén tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy “a gazdaság fejlesztése a legjobb megoldás a munkahelyteremtésre”. Li Csiang kiemelte, hogy a világ két legnagyobb gazdasága gazdasági és kereskedelmi szempontból szorosan kapcsolódik egymáshoz. “Kína és az Egyesült Államok képes és köteles is együttműködni” – szögezte le, hozzátéve, hogy egyik félnek sem áll érdekében a másikat sarokba szorítani és elnyomni.

Ezzel megismételte azt, amit Hszi Csin-ping kínai elnök korábban állított, hogy az Egyesült Államok el akarja szigetelni Kínát, akadályozni a felemelkedésben. Mindazonáltal a kormányfő békülékenyebb hangot ütött meg Washingtonnal szemben, mint az államfő és Csin Kang külügyminiszter.

A Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat az elmúlt hónapokban különösen kiélezte az a kínai léggömb, amely átrepült az Egyesült Államok felett, végül lelőtték, mert azt gyanították, hogy kémeszköz volt.

A két ország közötti feszültséget Peking Tajvannal kapcsolatos követelése is fenntartja. Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetre.

A nemzetközi közösség attól tart, hogy Oroszország ukrajnai háborúján felbuzdulva Kína hasonló lépésre szánja el magát Tajvan kérdésében. Kína tavaly augusztusban nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, válaszul arra, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök a szigetre látogatott.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑