Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2016. 11. 01.

A hadsereg volt parancsnoka lett Libanon új elnöke

2016. 11. 01.

Libanonban a különböző közösségek közötti hatalommegosztás elve alapján az államfőnek a keresztény maronita, a parlament elnökének a síita, a miniszterelnöknek a szunnita közösségből kell érkeznie.

29 hónapja tartott a vita a közel-keleti országban, hogy ki töltheti be a pozíciót.

A kérdésben végül politikai egyezség született: a volt parancsnok lehet az államfő, és a szunnita vezető, Szád al-Hariri kapja a miniszterelnöki posztot.

A 80-as éveiben járó Aoun a hétfői parlamenti szavazáson 65 képviselő támogatását kapta, ami a 128 tagú törvényhozás abszolút többségét jelenti.

A maronita keresztény ex-tábornokot a síita vallási vezető, Naszrallah és a Hezbollah is támogatta.

A voksolás idejére kiemelt biztonsági készültséget rendeltek el a libanoni fővárosban. Az iskolák zárva tartottak, a megválasztott elnök hívei már reggel óta tüntettek Bejrút utcáin.

Michel Aoun 26 éves száműzetésből tért haza, a nyolcvanas évek végén a kormányfői posztot is betöltötte, mielőtt a szíriai hadsereg elüldözte őt.

Véget ért a hatalmi vákum

két és fél éven át tartott a hatalmi vákum Libanonban. 2014. április 23-án a parlament nem tudott elnököt választani a köztársaság élére, Michel Szulejmán helyére, akinek május végén járt le a mandátuma.

A legerősebb jelölt, a maronita Szamír Geagea nem szerezte meg a megválasztásához szükséges kétharmadot.

A libanoni parlament azóta 45 alkalommal próbálta újra az elnökválasztást, de sikertelenül. Ugyanis az Aoun pártának 20, és a Hezbollah 13 képviselője minden alkalommal bojkottálta a szavazást.

Így Libanon politikai válságba süllyedt, és az intézmények működése is megbénult. Ennek eredményeképpen az alapvető közszolgáltatások sem működtek, mint például a szemétszállítás. A hulladék tavaly március óta halmozódik, ezzel egyre nagyobb elégedetlenséget váltva ki a libanoniakban.

A patthelyzet januárban kezdett oldódni, amikor Szamír Geagea, Michel Aoun ellenfele, támogatásáról biztosította ez utóbbit.

De valójában az tette lehetővé a továbblendülést, hogy Saad Al-Hariri volt kormányfő október 20-án bejelentette: támogatni fogja Aount. Hariri szunnita, aki Szaúd-Arábia támogatását élvezi.

Haszan Naszrallah, a befolyásos Hezbollah síita mozgalom vezetője egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a következő szavazáson parlamenti frakciója támogatni fogja Aoun elnökké választását.

Melyik tábor nyert azzal, hogy elfogadták Aount elnöknek?

Nabil Boumenszef, az an-Nahar című lap politikai elemzője szerint Libanon többé már nem jelent prioirtást Szaúd-Arábia számára, így a királyság már nem támogatja libanoni szövetségeseit. Ez pedig Hariri gyengüléséhez vezetett.

Abban minden elemző egyetért, hogy az igazi teszt csak most jön Libanon számára, hiszen az elnöki hatalom meggyengült.

A valódi mutatója annak, kinek van jelentős befolyása, az új kormány felállásának sebessége lesz.

Örömünnep fogadta a megválasztott elnököt Libanonban

Valóságos utcabált szerveztek a hétfőn megválasztott új libanoni elnök hívei az ország fővárosában Bejrútban. Az ünneplésre van is okuk. Libanonnak 2014 óta nem volt elnöke, ami miatt az ország több alapvető szolgáltatása leállt. Az elmúlt két és fél évben csaknem 50-szer próbáltak elnököt választani, de a politikai viták miatt eredménytelenül.

.

Az egyik legismertebb libanoni színész a helyzetet úgy jellemezte, hogy Michel Aoun végre egy olyan elnök lehet, aki mellett felsorakoztak a politikai pártok és a személye az összetartás szimbóluma lehet.

A színész véleményét mi sem támasztja jobban alá, hogy az elmúlt hetekben vetélytársai és politikai ellenfelei is kinyilvánították, hogy Aoun javára visszalépnek és beállnak támogatói közé.

Köztük az a Saad Al-Hariri, aki a szavazás után azt nyilatkozta, hogy fontos nap ez a libanoniak számára, mert megtapasztalhatták, hogy a politikusok felül tudnak emelkedni ellentétes nézeteiken és egy nagyon nehéz időszakot lezárva össze tudnak fogni a jobb jövő érdekében.

Assaddal tárgyalt először

Az újonnan megválasztott libanoni elnök első hivatalos külföldi telefonértekezlete Bashar Al-Assad szíriai elnökkel történt. Assad elnök gratulált Aounnak. Aoun biztosította a szíriai elnököt, hogy Libanon új vezetése továbbra is Izraelt tarja legnagyobb ellenségnek és tovább fognak küzdeni a megszálló erők ellen, mindaddig míg az összes megszállt területek felnem szabadulnak.

Orientalista.hu – Sinoda (RT, Euronews)

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑