Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2017. 08. 03.

A halálba toloncolnák – a keresztény menekülttel szemben kérlelhetetlen a svéd hatóság

2017. 08. 03.

“Nem tudom, mi fog történni velem, mivel Iránban büntetés és halál vár rám” – nyilatkozta egy interjúban az az iráni menekült lány, akit a svéd hatóságok annak ellenére toloncolnának haza, hogy sejthető, hazájában börtön, vagy halálbüntetés vár rá keresztény hite miatt. Ez az utóbbi aprócska tény azonban láthatóan nem hatja meg az amúgy is olajozottan működő svéd bevándorlási hatóságokat, akik immáron másodszor utasították el a fiatal nő menedékkérelmét, majd egyszerűen a svéd határőrségre bízták az ügyét.”

A CitizenGo nevű keresztény civil szervezet kezdeményezett aláírásgyűjtést Aideen Strandsson menekültkérelmének megadása érdekében, aki Iránból menekült Svédországba még 2014-ben. Az elmúlt időben svédországi tartózkodása alatt megkeresztelkedett, ami nem is lenne különösebben egyedi eset. A probléma abból adódik, hogy Strandsson a megkeresztelkedését nyilvánosan is felvállalta, mivel elmondása szerint az egész világgal közölni akarta, hogy Krisztus áll élete középpontjában.

Aideen Strandsson egy tévéműsorban számolt be áttérése történetéről. Mint elmondta, „nyilvánosan akartam megkeresztelkedni, mert ki akartam mondani, hogy szabad vagyok, hogy keresztény vagyok, és azt akartam, hogy ezt mások is tudják.”

Svédországban nem egyedülálló jelenség Strandsson megkeresztelkedése, hiszen sokan mások is áttérnek az iszlámról a kereszténységre, viszont többnyire nem vállalják fel ezt a nagy nyilvánosság előtt a muszlim közösség megtorlásától tartva. Attól is félnek, hogy a kereszténységre való áttérés miatt halál vár rájuk, ha visszatérnek Iránba.

Iránban találkozott a kereszténységgel

Strandsson az interjúban arról is beszélt, nem Svédországban, hanem még Iránban találkozott a keresztény vallással. Elmondása szerint mikor beleolvasott a Bibliába, megértette, amit Jézus a békéről, a szeretetről  és a kedvességről prédikált, így a szívében már Iránban is keresztény volt. Az iráni iszlám befolyás alatt álló rezsim üldözi a keresztényeket, templomaikat kirabolják és bezáratják, vezetőiket bebörtönzik, megverik, kínozzák. A sharia törvény szerint működő rendszerben a hitehagyottakra halálbüntetés vár. Strandsson az interjú során meg  is jegyzi, mindenki számára egyértelmű Irán és az iszlám kapcsolata, a más vallásra való áttérés nem elfogadható, és halálbüntetés jár érte.

Fotó: cbn.com

Iránban büntetés és halál vár

Az iráni menekültlány menedékjogi kérelmét immáron másodszor utasították vissza a svéd hatóságok annak ellenére, hogy a kiutasítás ellentmond a hatóság saját szabályozásuknak is, valamint azon nemzetközi egyezményeknek, amelyeknek Svédország is a részese. A Genfi Egyezmény például kifejezetten tiltja a kitoloncolást olyan országokba, ahol a kiutasítottat veszély fenyegetheti. Ráadásul a Svéd Migrációs Ügynökség saját weboldalának listáján Irán a 17 országból az egyik, amelynek menekültjeivel szemben különleges figyelmet írnak elő a törvények. Bár mindezen tények ismerete ellenére a svéd hatóságok konokul ragaszkodnak a megkeresztelkedett lány Iránba való visszatoloncolásához, az ügyvédek egyelőre nem adták fel a harcot még annak ellenére sem, hogy Strandsson ügye a Migrciós Ügynökségtől átkerült a svéd határőrséghez.

„Nem tudom, mi fog történni velem, mivel Iránban büntetés és halál vár rám. Abban bízom, hogy Jézus segíteni fog nekem. Kiutasítás előtt állok, és nem tudom, mi fog ezután történni velem, már csak Jézusban bízom, ő az utolsó reménység az életemben” – nyilatkozta a riportban.

Forrás: citzengo.org/cbn.com, pestisracok.hu

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑